Hrvatski vojni policajac uhvaćen pijan u NATO misiji

Ilustracija: Hrvoje Jelavić/Pixsell

HRVATSKI vojni policajac opio se u Poljskoj.

Naime, 78 hrvatskih vojnika trenutno je u NATO-voj misiji u Poljskoj, na istočnoj granici NATO-a s Rusijom. Tamo su u sklopu Prvog kontingenta Oružanih snaga RH, u okviru borbene skupine, pod vodstvom SAD-a kao dio misije ojačanja prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj.

Pijani vojni policajac


Prilikom povratka u bazu Bemowo Piskie Area (BPTA) u Poljskoj, gdje je smješten kontingent, jedan hrvatski vojni policajac zadržan je jer se napio.

Iz MORH-a su za Index potvrdili kako je vojni policajac zadržan zbog pozitivnog alkotesta. Kažu kako je ubrzo vraćen u postrojbu.

"Činjenica je da nitko od pripadnika HRVCON-a nije radio ekscese i da je o ovom izoliranom slučaju zapovjednik 1. HRVCON-a izvijestio nadređene, pa tako i načelnika Glavnog stožera OS RH, generala Šundova. Zbog povrede vojne stege provodi se postupak utvrđivanja okolnosti navedenog događaja", odgovorili su nam iz MORH-a.

"Sve što rade u Hrvatskoj, radit će u Poljskoj"

Ministar obrane Damir Krstičević pohvalio je hrvatske vojnike i rekao kao će oni sada imati priliku da sve što rade u Hrvatskoj, učiniti i u Poljskoj.

"Prije svega kao sudioniku Domovinskog rata drago mi je što se Hrvatska vojska razvija na pravi način. Hrvatski vojnici spremni su i uvježbani za ovu zadaću. Hrvatska je članica NATO-a od 2009. godine, a sada smo došli u poziciju da šaljemo naše vojnike u Poljsku. Znamo da su Poljaci naš prijateljski, bratski narod s kojima dijelimo puno zajedničkih vrijednosti i meni je drago što smo spremni jedni drugima pomoći", istaknuo je ministar Krstičević.

Misiju je usporedio s nogometnom utakmicom u najvišoj ligi.

"To vam je kao u nogometu. Svakoga dana trenirate, a nemate priliku zaigrati. Mi ćemo sada imati priliku da sve što radimo u Hrvatskoj napraviti i u Poljskoj, ali u borbenoj skupini s najboljima", dodao je.

Pod vodstvom SAD-a

Prvi hrvatski kontingent u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (HRVCON eFPBG-USA) uključuje do 90 pripadnika Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske s bitnicom SVLR - samovoznih višecijevnih lansera raketa te stožerno osoblje i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.

Pročitajte više