KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Hrvatski vozač kamiona: Kolega kao i ja vozi Italijom i ne mora u izolaciju, ja moram

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

HRVAT koji vozi kamion za jednu stranu tvrtku javio se Indexu ogorčen situacijom u kojoj se našao. 

Kako nam je ispričao vozač Karlo Filić, nakon što za vikend došao u Hrvatsku određena mu je mjera samoizolacije i to jer radi u stranoj firmi, dok oni koji rade za hrvatske firme ne moraju u samoizolaciju. 

"Kolega koji u talijanskim prodavaonicama osigurava hranu i piće, odnosno u kontaktu je s lokalnim i drugim stanovništvom u jednakoj količini kao i ja ima pravo zagrliti svoju obitelj, a ja nemam"

"Danas, u povratku sa svojeg radnog mjesta u Italiji ušao sam u svojem osobnom automobilu u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Rupa gdje mi je propisana mjera samoizolacije. Dok sam čekao na svoj red za prijelaz granice u kolonu se uključio i moj bivši kolega, vozač teretnog vozila zaposlen kod hrvatskog poslodavca koji obavlja gotovo jednak posao kao i ja, a koji je ušao u Republiku Hrvatsku bez propisane mjere samoizolacije. Dakle, hrvatski državljanin zaposlen kod hrvatskog poslodavca koji cijeli tjedan vozi kroz Italiju gdje kontrolira ukrcaj i iskrcaj robe te si u talijanskim prodavaonicama osigurava hranu i piće, odnosno u kontaktu je s lokalnim i drugim stanovništvom u jednakoj količini kao i ja ima pravo tijekom vikenda vidjeti i zagrliti svoju obitelj, dok ja koji sam zaposlen kod talijanskog poslodavca već skoro 2 mjeseca nemam pravo učiniti isto", kaže za Index Karlo Filić. 

Sporna odluka

Kao problem navodi odluku koju je prije dva dana donio Stožer a koju on i njegove kolege smatraju nepravednom. Iz naše perspektive tom odlukom se stvara razlika između hrvatskih državljana koji obavljaju potpuno jednak posao kod različitih poslodavaca.

"Dana 7. svibnja 2020, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o mjerama za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta za vrijeme proglašene epidemije kojom se ukida mjera samoizolacije hrvatskim državljanima koji obavljaju posao međunarodnog transporta zaposlenih kod hrvatskog poslodavca. Naime, donošenjem ove Odluke mjera obvezne samoizolacije i dalje vrijedi za hrvatske državljane vozače teretnih vozila zaposlene u međunarodnom transportu kod stranog poslodavca", govori Filić. 

Upozorava na još jedan paradoks.

"Turisti će se kupati u našem moru i uživati dok ćemo mi biti zatočeni u našim domovima bez ikakvog ljudskog kontakta"

"Htio bih napomenuti da je u talijanskoj tvrtki u kojoj radim zaposleno više od 30 hrvatskih državljana s područja Istre i Primorja. Uopće je teško procijeniti broj hrvatskih državljana s ovog  i svih ostalih područja koja se nalaze u blizini granica koji su zaposleni kod stranih poslodavaca za obavljanje međunarodnog transporta. Može se jedino zaključiti da nas je takvih mnogo, a potpuno smo zanemareni tijekom epidemije bolesti uzrokovane koronavirusom. Stožer civilne zaštite radi na rješavanju problema vezanih za spašavanje turizma te dolazak turista u Republiku Hrvatsku, iz čega možemo zaključiti ako se ovakvo stanje nastavi da će se turisti kupati u našem moru i uživati dok ćemo mi biti zatočeni u našim domovima bez ikakvog ljudskog kontakta", rekao je za Index Filić. 

Pročitajte više