Hrvatsko biološko društvo 1885 podupire znanstvenu neovisnost tzv. Radmanovog instituta

HRVATSKO biološko društvo 1885 (HBD 1885). u potpunosti podržava ideju da Mediteranski institut za istraživanje života MedILS u Splitu poznat u javnosti i kao "Radmanov institut" bude međunarodna institucija koja neće biti formalno vezana za hrvatske institucije ili na bilo koji način od njih ograničavana u znanstvenome djelovanju.

U današnjem priopćenju HBD-a 1885 ističe se da to društvo kao najveća udruga biologa u Hrvatskoj na taj način želi izvijestiti hrvatsku javnost da u potpunost podupire znanstvenu neovisnost MedILS-a.

Napominje se da HBD 1885 s velikim zanimanjem prati događanja vezana uz MedILS i dodaje da je originalna ideja akademika Miroslava Radmana i prof. emeritus Marije Alačević prema kojoj se Institutu osigurava kreativna i formalna neovisnost potpuno sukladna izvornoj znanstvenoj djelatnosti i uopće plemenitoj ideji znanstvenoga istraživanja.

U HBD 1885 uvjereni su da bi ostvarivanje takve ideje značajno pridonijelo razvoju znanosti u hrvatskim i svjetskim okvirima.

Ali, kako se navodi, postoji velika opasnost da MedILS postane samo još jedan od hrvatskih instituta te da je teško je vjerovati da bi tako mali hrvatski institut dao značajan prinos znanosti.

S druge pak strane, kaže se da bi Institut pod vodstvom najuglednijih svjetskih znanstvenika mogao značajno utjecati na razvoj znanosti u Hrvatskoj - kako izravno kroz različite radionice, seminare, simpozije i suradnju s hrvatskim znanstvenicima - tako i neizravno zbog same činjenice što je smješten u Hrvatskoj.

MedILS kao međunarodni institut utemeljen na izvornoj ideji akademika Radmana i profesorice Alačević osigurao bi stalni dolazak vodećih svjetskih znanstvenika u Hrvatsku i tako omogućio izravne kontakte hrvatskih znanstvenika s najvećim imenima svjetske znanosti što predstavlja važnu pretpostavku za plodnu suradnju, navedeno je na kraju priopćenja što ga je u ime HBD-a 1885 potpisala predsjednica Višnja Besendorfer.

Pročitajte više