Hrvatsko gospodarstvo tone: Recesija najviše pogodila brodare i proizvođače hrane

VEĆINA tvrtki koje su u sastavu Crobexa u prvih šest mjeseci ove godine zabilježile su pad gospodarske aktivnosti što im je donijelo smanjenje prihoda i dobiti, a najavljuju se i još gore rezultati do kraja 2009. godine.

Teškoj gospodarskoj situaciji najbolje odolijevaju građevinske i telekomunikacijske tvrtke, dok su pad gospodarske aktivnosti najjače osjetili brodari i industrijske tvrtke, prenosi HRT. Smanjena kupovna moć građana najviše je pogodila prehrambeni sektor pa su tako Kraš, Ledo i Viro zabilježili pad prihoda.

Hrvatski gospodarstvenici uperili pogled prema američkom tržištu

Još je teža situacija u brodarskom sektoru. Najvećem hrvatskom brodaru Atlantskoj plovidbi prihodi su se prepolovili, a pad vozarina donio je i drugima iz ovog sektora manje prihode. U narednim mjesecima krizu bi jače mogli osjetiti i građevinari zbog smanjenja investicija države. Većina građevinskih tvrtki, osim Ingre i Viadukta, su u prvih šest mjeseci ipak ostvarili prihod.

Do kraja godine hrvatsko gospodarstvo očekuju još teži dani, jer će se gospodarska aktivnost dodatno usporiti zbog antirecesijskih mjera Vlade. Veći PDV i harač smanjit će potrošnju građana, dok će manjak novca u proračunu skresati i investicije države. Hrvatski gospodarstvenici pozorno gledaju prema američkom tržištu i očekuju njegov oporavak jer bi to moglo značiti ljepše dane i za našu ekonomiju.

Pročitajte više