"Hrvatskoj će sljedeće godine trebati 15.000 radnika u turizmu. Mi te ljude nećemo imati"

Screenshot: HRT

DANAS su u HRT-ovom Studiju 4, o problemu u strukovnom obrazovanju, predrasudama prema školama i nedovoljnom cijenjenju same struke, govorili pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo i potpredsjednik HGK-a Želimir Kramarić.

Vlado Prskalo kazao je da ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, želi stvari promijeniti te kako se radi se nizu zakonskih promjena da bi strukovno obrazovanje mladi ljudi prepoznali kao priliku za sebe.

"Hrvatska dugo živi u strukturnom paradoksu. Imamo više od 200.000 nezaposlenih a cijele nam obitelji odlaze u inozemstvo. Svake godine članice HGK-a traže 20 do 30 tisuća radnika, a njih nema. Tu nešto ne štima. Ne postoji usklađenost.

Proizvodimo ljude za burzu?

Obrazovni sustav proizvodi ljude za burzu ili odlazak u inozemstvo. Ne radi se samo o mozgovima, Hrvatsku napuštaju i 'ruke'. Zadnjih nekoliko godina imamo odlaske cijelih obitelji", kazao je Želimir Kramarić.

Upozorio je kako će već iduće godine hrvatskom turizmu trebati oko 15 tisuća radnika koje nemamo.

"Hrvatska se mora dobro zamisliti. Stoga se radi na uvođenju dualnog sustava obrazovanja - učenju na radnom mjestu", dodaje Kramarić.
 
 

Pročitajte više