Hrvatskoj prijeti veliko poskupljenje benzina

AKO DOĐE do američko-britanskog udara na Irak, Hrvatskoj predstoji poskupljenje naftnih derivata od najmanje 25 posto. 

Analitičari OPEC-a predviđaju da će cijena nafte na svjetskom tržištu sa sadašnjih 29 dolara po barelu skočiti na najmanje 40 dolara, dok analitičari CIA-e sumnjaju da će doseći čak 80 dolara. U tom slučaju, Hrvatskoj predstoji poskupljenje naftnih derivata od najmanje 25 posto.

U današenjem broju «Novog lista» novinar upozorava kako Ina, niti Državne robne zalihe ne obavještavaju hrvatsku javnost što poduzimaju radi sigurnije i manje skupe, ali redovite opskrbe domaćeg tržišta derivata u mogućoj kriznoj situaciji.

Riječki dnevnik podsjeća kako je poznato da hrvatska naftna privredna tradicionalno naftu kupuje ne kad je jeftina, nego kad ima deviza. Upitno je i zadnje stanje zaliha, i jesu li one dostatne.

Posljedice mogućeg američkog napada na Irak poražavajuće su za strana ulaganja u Hrvatsku, predstojeću turističku sezonu i cijenu velikih poduzeća pred privatizacijom, a što bi sve moglo ugroziti državni proračun.

Već prvoga dana Nove godine cijene naftnih derivata su porasle. Cijene benzina veće su za 2,3 posto, dizelskih goriva prosječno 4,5 posto, a lož ulje poskupilo je čak 13,8 posto.

Pročitajte više