Hrvatskom bilderu-nadriliječniku koji je "liječio rak" po Srbiji prijeti 12 godina zatvora

"NA PRVOM pregledu on čak nije ni pogledao nalaze koje sam ponijela. Tada sam već posumnjala u njegove metode i uopće pristup liječenju. Bez ikakvog okolišanja i raspitivanja o mojoj bolesti rekao mi je da kupim njegov aparat 'rajf generator' po cijeni od 1.350 eura i da odmah prestanem s kemoterapijom. Moja kćer nije htjela ni čuti za tu mogućnost i ja ga, na sreću, nisam poslušala. Nastavila sam s kemoterapijom i danas sam zdrava žena", ispričala je Pressu pacijentica "doktora Rose", uhićenog u Beogradu 12. kolovoza, koja je bolovala od raka dojke.

Da je kojim slučajem prekinula kemoterapiju i umrla, nadriliječnik i bivši bilder koji ju je liječio svojim krajnje alternativnim i vrlo skupim tretmanima sasvim sigurno bi proveo u srpskom zatvoru 12 godina. Tolika, je naime, kazna za nadriliječništvo sa smrtnom posljedicom.

Opasni je to zanat, podsjetimo, kojim je hrvatski državljanin Nenad Roso, koji se u Zagrebu rodio kao Nenad Brkić "liječio rak" i zaradio oko milijun eura u nekoliko godina. Policija je razgovarala i s novinarkom BN televizije Svetlanom Đokić, u čijoj je emisiji "Svijet uspješnih" radnog naslova "Tajna vječne mladosti" ugostila Rosu i omogućila mu reklamu za biznis.

U slučaju da je nekome "samo" narušio zdravlje, Roso bi mogao provesti u zatvoru između jedne i osam godina jer bi to bilo teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi. Ako se utvrdi da nije ubio, niti ikome naštetio liječenjem svojim čudotvornim preparatom, prema srpskim bi zakonima mogao biti sankcioniran kaznom do dvije godine zatvora koliko je propisano za kazneno djelo nadriliječništva.

Pročitajte više