Hrvatskom obalom patrolirali i mađarski, francuski te austrijski policajci

HRVATSKA policija proširila je dosadašnju uspješnu suradnju s mađarskim kolegama, te u patroliranje Jadranom pozvala i svoje austrijske te francuske kolege.

Tako su u srpnju i kolovozu na području Zadarske županije patrolirala četiri mađarska policajca, a na području Dubrovačko-neretvanske, njihovi francuski kolege, priopćeno je iz MUP-a.

Ovaj pilot projekt započeo je prošle godine kada su na području PU zadarske boravili mađarski policajci, radi lakše uspostave komunikacije sa mađarskim turistima.

Boravak stranih policajaca u RH reguliran je Zajedničkim Memorandumima između MUP-a RH i Sjedišta nacionalne policije Republike Mađarske, Ministarstva unutarnjih poslova, prekomorskih teritorija i teritorijalnih zajednica Republike Francuske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije, priopćeno je iz MUP-a.

Mađarski policijski službenici Szabina Kerek i Lajos Veres sa hrvatskim kolegama patrolirali su na području Nina, Zatona, Sabunike, Vira i Privlake, gdje je već tradicionalno zabilježen najveći brojnih mađarskih turista.  Izradili su promidžbeni letak na mađarskom jeziku koji je bio istaknut na navedenim lokacijama radi lakše komunikacije i pozivanja policije, a sudjelovali su i u pretragama stambenih prostorija mađarskih državljana zbog sumnje na nelegalno obavljanje ugostiteljske djelatnosti, odnosno nelegalnog iznajmljivanja apartmana.

Francuski policijski službenici Georges Veit i Eric Pinto, zajedno sa kolegama iz PP Dubrovnik obavljali su ophodnju najčešće na području Starog grada kao i Babina kuka, gdje se nalazio najveći broj francuskih turista, a s ciljem održavanja javnog reda i mira te eventualnog pružanja pomoći. U četiri navrata obavljali su i službu na području Zračne luke Dubrovnik gdje su zajedno sa kolegama iz Postaje aerodromske policije Ćilipi radili na kontroli osoba, većinom francuskih državljana, prije odlaska na let za francuske destinacije.Također, za potrebe francuskih turista, preveli su na francuski jezik i važne upute koje se odnose na dozvoljeni unos osobnih stvari u zrakoplov koje su dijelili turistima na aerodromu.

Ni Francuzi, ni Mađari nisu krili zadovoljstvo uspješnom suradnjom s hrvatskim kolegama.

"Za hrvatsku policiju imamo samo riječi hvale, više puta smo se uvjerili da čini sve kako bi se svi strani turisti na Jadranu osjećali sigurno“, naglasio je mađarski policajac Lajos Veres, prihvativši poziv zamjenika ravnatelja PU zadarske Jakoba Bukvića, da sljedeće godine u Hrvatsku dođe kao turist.

U Hrvatskoj, točnije na području PU primorsko-goranske, još borave austrijski policijski službenici koji će svoju službu obavljati do kraja ovog mjeseca.

Ma.N.

Pročitajte više