Hrvatu koji je htio ubiti Pahora pritvor produžen za dva mjeseca

59-GODIŠNJI Josip Zagajski prije mjesec dana naoružao se ručnim bombama i zaputio se u Sloveniju s jasnom misijom u glavi - počiniti atentat na premijera Boruta Pahora. Zagajski, srećom, nije došao daleko. Uhićen je na graničnom prijelazu Dobova i otada je u slovenskom pritvoru.

Okružno tužiteljstvo u Krškom još je polovicom srpnja, uložilo zahtjev na sudu za pokretanje istrage protiv  Zagajskoga za kojega zbog sumnje da je planirao izvršiti atentat na slovenskoga premijera Boruta Pahora. Hrvatskom "bombašu" Zagajskom, veteranu Domovinskog rata, pritvor je danas produžen za dva mjeseca, a istraga se nastavlja.

Zagajskog brani slovenski odvjetnik

Prema slovenskom zakonu o kaznenom postupku optuženik, prema nalogu istražnoga sudca, može biti u pritvoru maksimalno mjesec dana. Izvanraspravno vijeće može produljiti pritvor za još dva mjeseca, a vijeće vrhovnoga suda za još tri mjeseca.

Prema tome, hrvatski državljanin može u ljubljanskom pritvoru provesti maksimalno 6 mjeseci, a ako u tom roku ne bude podignuta optužnica, bit će pušten na slobodu. Također, prema slovenskim zakonima, nakon podizanja optužnice pritvoreniku može biti oduzeta sloboda u najdužem trajanju od dvije godine, a ako u tom periodu ne dođe do presude, mora ga se pustiti na slobodu. Josipa Zagajskoga će u Ljubljani braniti odvjetnik koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti.

Pročitajte više