HRW: Američki vojnici samovoljno uhićivali i mučili zatočenike u Afganistanu

PRIPADNICI američkih vojnih snaga u Afganistanu samovoljno su uhićivali civile, koristili "pretjeranu silu" tijekom uhićenja te su mučili zatvorenike, kaže se u izvješću organizacije za obranu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku, Human Rights Watch (HRW), objavljenom u ponedjeljak.

Mnogi incidenti izneseni na 59 stranica izvješća "ne mogu se opravdati čak ni u kontekstu ratnih zbivanja", kaže se u priopćenju organizacije.

HRW zaključuje da američki sustav uhićenja i držanja u zatočeništvu zatvorenika u Afganistanu djeluje potpuno izvan zakona, da krši ljudska prava kada je riječ o talibanima i ostalim radikalnim islamskim pobunjenicima te da ga američke vojne snage ne bi trebale opravdavati.

HRW u priopćenju iznosi i pojedinosti o lošem postupanju prema zatočenicima u američkim zatočeničkim centrima u Afganistanu. Pušteni zatočenici izjavili su kako su ih američki vojnici mučili i tukli, polijevali hladnom vodom, a zatim ih ostavljali na vrlo niskim temperaturama. Mnogi među njima morali su satima stajati u neprirodnim položajima ili su dulje vrijeme bili lišeni sna.

Navode se i slučajevi zatočenika koji su u američkom zatočeništvu u Afganistanu umrli, dvojica u zračnoj bazi u Bagramu u prosincu 2002., a treći u zračnoj bazi Asadabad u lipnju 2003. Patolozi su nakon obrade dvojice tijela iz Bagrama ustanovili da je riječ o ubojstvima.

(Hina) xmh ybr

Pročitajte više