HRW: Povlačenjem iz protokola SAD lišava zatočenike ključne zaštite

ODLUKA američke vlade da se povuče iz sporazuma koji zatočenim strancima omogućuje pristup konzularnim službenicima ugrozit će prava stranaca zatvorenih u Sjedinjenim Državama i mogla bi dovesti u opasnost Amerikance zatočene u inozemstvu, rekla je u petak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Američka državna tajnica Condoleezza Rice obavijestila je ovoga tjedna Ujedinjene narode da su se Sjedinjene Države povukle iz opcionalnog protokola Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

Opcionalni protokol daje pravo konačne odluke Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u slučajevima zatočenih stranaca ukoliko se pokaže da im je uskraćeno pravo da vide diplomata iz svoje zemlje.

Povlačenjem SAD-a iz Protokola ICJ više neće imati mogućnost da se bavi slučajevima stranaca zatočenih u SAD-u, kao ni Amerikanaca u stranom zatočenju kojima je uskraćen pristup njihovim diplomatima.

"Ova odluka ne samo da krši prava stranaca koji žive u Sjedinjenim Državama, nego može također ugroziti Amerikance u inozemstvu", rekao je Jamie Fellner, direktor američkog programa u HRW-u.

"To je golema greška Sjedinjenih Država, iz praktičkih kao i pravnih i moralnih razloga", kazao je on.

Posljednjih godina niz zemalja se s uspjehom žalio Svjetskom sudu da su njihovi državljani bili osuđeni na smrt u SAD-u bez mogućnosti pristupa diplomatima iz njihovih zemalja. Njihove presude su morale biti ponovno razmatrane što SAD smatra nedopustivim miješanjem u svoj pravosudni sustav.

"Odluka da se povuče iz Protokola dovodi do novih strahovanja da će biti kršena prava stranaca suočenih sa smrtnom kaznom u Sjedinjenim Državama, a da zemlje koje djeluju u njihovo ime neće imati mjesto kojem se mogu obratiti za pravni lijek. To je pitanje života i smrti", rekao je Fellner.

Zaštita koju je Protokol pružao strancima u SAD-u posebno je važna u slučajevima sa smrtnom kaznom, navodi HRW, imajući na umu da strani zatočenici često teško shvaćaju zakone, postupke i jezik korišten u sudnicama te bez konzularne pomoći mogu donijeti odluke čiji će rezultat biti smrtna kazna.

SAD je ranije koristio Protokol kako bi zaštitio svoje državljane u inozemstvu. Poznat je slučaj kada su Sjedinjene Države tužile Iran ICJ-ju nakon što je 1979. uzeo za taoce 52 Amerikanca i dobile proces.

Sada, ako Amerikanac bude uhićen u inozemstvu i ne dopusti mu se pristup njegovom diplomatu, SAD neće moći pred ICJ pozvati na odgovornost tu zemlju, upozorava HRW, čije je sjedište u New Yorku.

HRW također napominje kako je odluka o povlačenju iz Protokola suprotna nedavnim izjavama SAD-a da će pojačati suradnju s drugim zemljama.

Pročitajte više