HRZ planira probne letove do petka, u nekim županijama moguće probijanje zvučnog zida

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

IZNAD šest županija od danas do petka će, u okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, letjeti piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila, pri čemu se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane je priopćilo da će avioni redovite letačke aktivnosti provoditi od 10 do 16 sati.

Planirani su probni letovi na podzvučnim brzinama od 10 do 12 sati u privremenoj zoni probnih letova "Čazma", koja je geografski izmaknuta sjeveroistočno, u rasponu 600 do 1000 metara iznad tla.

Kratkotrajna pojačana buka

Nakon toga provodit će se zadnja faza ispitivanje aviona, od 12 do 16 sati, tijekom koje se očekuje probijanje zvučnog zida, i to na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara.

Na visini iznad 10.000 metara avioni će potom letjeti na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Tijekom provedbe planiranih letova i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje, ističu u MORH-u.

Pročitajte više