HSLS-ovke: Ženama je povećana dob umirovljenja jer Vlada krpa privatizacijske rupe!

ŽENSKA inicijativa HSLS-a Liberalke suprotstavila se najavljenom izjednačavanju žena i muškaraca u dobi odlaska u punu mirovinu.

"Izjednačavanje žena i muškaraca u dobi odlaska u punu mirovinu daleko je od pozitivnog priloga ravnopravnosti spolova. To ne dokazuje samo naša svakodnevna životna praksa nego i hitnja kojom Vlada želi uvesti tu novinu, tvrdeći da je neophodna što zbog nedostatnih proračunskih sredstava, što radi usklađivanja s europskim mirovinskim zakonima i praksom", tvrde Liberalke u priopćenju.

Chick fight: HDZ-ovke kolegicama iz SDP-a preporučile Bibliju i bonton!

Tvrde da se promjene u mirovinskom zakonu bave samo posljedicama, te da je svrha promjena zamagliti žurnost njihova donošenja kako bi se zaboravilo da je za mnoge probleme u gospodarstvu, pa tako i za nemogućnost zatvaranja proračunske stavke za mirovine, uvelike zaslužna "loša pretvorbena i privatizacijska politika zbog koje se dva desetljeća gube radna mjesta, pogoni i cijele poslovne djelatnosti".

"Proračun se puni iz sve manje izvora no, umjesto da se poveća njihov broj pokretanjem gospodarskog kotača i konačno provede pravedna revizija pretvorbe i privatizacije, sprema se ozakoniti stvaranje još veće vojske nezaposlenih ljudi zrelijih godina, pred kojima će biti samo alternativa: siva ekonomija ili socijala. Ili, točnije, oboje", kažu Liberalke.

"Bismo li trebali povjerovati da je mirovina nagrada, a ne zasluženi plaćeni odmor za koji svi predano radimo desetljećima", pitaju u Ženskoj inicijativi HSLS-a.

Liberalke stale na stranu SDP-ovki

Žene danas odlaze u starosnu mirovinu sa 60 godina, a muškarci sa 65 godina. Vlada predlaže da se od 2011. do 2019. ženama ta dob svake godine povećava za šest mjeseci, pa bi se dob za odlazak u starosnu mirovinu za žene i muškarce izjednačila 2020. godine.

U istom bi se roku izjednačila dob za žene i muškarce i za prijevremenu starosnu mirovinu, pa bi za deset godina i žene mogle u prijevremenu starosnu mirovinu sa navršenih 60 godina i 35 godina mirovinskog staža.

Vlada predloženim izmjenama, koje bi stupile na snagu 1. listopada, povećava i postotak penalizacije za ranije umirovljenje i s dosadašnjih 1,8 posto po godini to diže na 4,08 posto, pa bi za umirovljenje pet godina prije zakonskog roka za odlazak u starosnu mirovinu to smanjenje bilo 20,4 posto.

Žene SDP-a su prije nekoliko dana oštro osudile takvu izmjenu, a HDZ-ovke su im u ponedjeljak odgovorile da se "prime Biblije i bontona".

Pročitajte više