HSS poručio Vladi: Problematika raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem mora biti prioritet

Foto: Hina

HRVATSKA seljačka stranka (HSS) je na konferenciji za novinare u Đakovu, u kojoj je sudjelovalo i nekoliko poljoprivrednika, pozvala ministra poljoprivrede Davora Romića i premijera Tihomira Oreškovića na intervenciju u raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem da ne bi bilo, kako su istaknuli, "tko je jamio, jamio je".

Raspodjela državne zemlje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima treba biti prioritet Vlade u kojoj je HSS, rekao je kandidat za predsjednika HSS-a i predsjednik zagrebačke organizacije stranke Nenad Matić.

Poručio je i da treba ispraviti nepravde učinjene u zadnje četiri godine. "Nepravdama treba stati na kraj. Treba pozvati institucije pravne države da, kao na drugim područjima gdje su uočene nepravilnosti, dobro istraže i raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem," kazao je Matić te izrazio bojazan da će državno poljoprivredno zemljište imati sudbinu privatizacije tvrtki.

"Političke stranke nadmeću se hoće li naknade za novorođeno dijete biti 7500 ili 8000 kuna, no to je promašen potez i diskusija jer mladim obiteljima ne treba jednokratna isplata, nego dobra egzistencija u Slavoniji. Tada neće 100 ili 200 tisuća obitelji otići iz Hrvatske. To je problem. Iz Hrvatske se neće odlaziti kada se riješi gospodarska situacija", rekao je.

Poljoprivrednik Goran Krnjić iz Viškovaca pokraj Đakova pozvao je Vladu da izračuna pošto su poljoprivredni proizvodi.

"U ovakvoj situaciji, kada svakoga dana iz Slavonije odlazi 17 obitelji, želimo upozoriti novog ministra i Vladu da konačno netko napravi izračun cijene koštanja pojedinih poljoprivrednih proizvoda. U Đakovštini je u zadnja  24 sata na klanje otišlo čak 500 krava s dviju farmi i taj se trend stalno povećava", upozorio je.

Rekao je i da ako se ne isplati poljoprivrednicima novac, u ožujku neće biti ni sjetve.
 

Pročitajte više