HSS-ov zaključak: Pšenica je jeftinija, kruh skuplji

PŠENICA je jeftinija posljednjih godina i ne može biti razlog poskupljenja kruha, tvrde u Hrvatskom seljačkom savezu. Od ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da od poskupljenja zaštiti Hrvatske građane.

To dokazuje činjenicom što je Žito zajednica ove godina seljacima nudila cijenu od samo 80 lipa po kilogramu, i pozivala se na cijenu na svjetskim tržištima. HSS se tada usprotivio i dokazivao da ona na svjetskoj burzi iznosi barem jednu kunu po kilogramu. Tolika je cijena bila i prije četiri godine, pa nije bilo ovakvog poskupljenja.

"Između 2000. i 2003. godine , kada je HSS bio u koalicijskoj Vladi, cijena pšenice bila oko 1 kunu po kilogramu", podsjećaju oni u priopćenju, i dodaju kako je u posljednjih nekoliko godine pšenica "kao input mlinsko-pekarskoj industriji pojeftinila i ne može biti razlog poskupljenja kruha".

Pšenica malo jeftina, malo skupa

Čobankovića prozivaju što dopušta da mlinari i pekari, prvo formiraju niske cijene pšenice i time ucjene seljake, nakon čega je moguće poskupiti kruh i pozivati se na te iste cijene pšenice.

"Ministar Čobanković prepustio je formiranje cijene pšenice tržištu i time omogućio dominantnom pozicijom mlinarsko-pekarskoj industriji da ucjenjuje hrvatske seljake u otkupu pšenice", zaključuje HSS u priopćenju medijima. Oni ga pozivaju da u skladu sa svojim ovlastima reagira i zaštiti građane Hrvatske od poskupljenja kruha.

Podsjetimo, jučer su neki proizvođači brašna i pekarskih proizvoda najavili poskupljenje brašna za 20 do 25 posto, a kruha i ostalih pekarskih proizvoda za oko 10 posto.

Agrokor: Od jeseni će vjerojatno poskupjeti kukuruz, ulje i meso

Nove najave poskupljenja kruha stigle su danas od najvećeg prozivođača hrane u Hrvatskoj - koncerna Agrokor.

Oni kažu kako zbog slabe poljoprivredne sezone, poskupljenja drugih prehrambenih proizvoda uključujući meso i mlijeko, možemo očekivati na jesen, nakon predstojeće berbe uljarica, šećerne repe i kukuruza.

A.B.

Pročitajte više