HSU iznenađen što Vlada nije izradila prijedlog Zakona o fondu

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izrazio je danas iznenađenje što Vlada na jučerašnjem prvom sastanku radne skupine za izradu Zakona o fondu za umirovljenike još nije predočila svoj prijedlog zakona, iako se prije govorilo da je tekst gotov.

"Iznenađen sam jer su prošla već dva mjeseca, rečeno nam je da je tekst gotov, a sada se ponovno vraćamo na početak", rekao je Jordan na konferenciji za novinare.

Po dogovoru Vlade i umirovljenika, radna bi skupina trebala izraditi zakonski prijedlog do kraja listopada.

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja izvjestio je kako im na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu finacija nije predočen popis imovine koja bi ušla u umirovljenički fond.

Umjesto toga, rekao je Hrelja, članovi radne skupine načelno su raspravljali o suštini fonda, a umjesto precizno utvrđenog prijedloga zakona dobili su radni materijal.

Dogovoreno je da predstavnici umirovljenika do idućeg petka dostave svoj prijedlog, a oni su ponovili kako im je cilj da umirovljenici dobiju obeštećenje u roku tri do pet godina, te da osnivač fonda bude Hrvatski sabor.

Na upit hoće li HSU razvrgnuti koaliciju ako Zakon o fondu ne bude gotovo do kraja listopada, Hrelja je rekao da je osnivanje fonda ozbiljan posao u kojemu je važan rezultat, pa koaliciju ne treba razbijati radi kašnjenja od 15 dana.

"Istupiti iz koalicije u trenutku kada HSU bilježi niz malih značajnih pomaka bilo bi pogubno", smatra Hrelja.

Vladimir Jordan istaknuo je kako će HSU ustrajati da iduće godine prosječna mirovina, koja sada iznosi 1.805 kuna što je 43 posto prosječne plaće, dosegne 50 posto prosječne plaće.

O tome predstoje pregovori s Vladom, no cilj je da se taj iznos dosegne u ožujku iduće godine prilikom redovitog usklađivanja mirovina s rastom bruto plaća u drugom polugodištu 2004. godine, rekao je Jordan.

Pročitajte više