HTV odbio emitirati intervju Silvije Luks s Carlom del Ponte?

HRVATSKA televizija odbila je emitirati intervju Silvije Luks s Carlom del Ponte, u kojem je haška tužiteljica optužila osobe iz Vlade da pomažu Gotovini u bijegu, tvrdi Globus. Neemitiranje intervjua jako je naljutilo Carlu del Ponte koja se pita kako u isto vrijeme na Hrvatskoj televiziji mogu gostovati osobe poput Željka Bagića i Ive Pukanića.

Bivši savjetnik Stjepana Mesića u protekla je dva tjedna dvaput gostovao na hrvatskoj televiziji, a njegovo gostovanje, piše Globus, neće izazvati simpatije ni kod Haškog suda ni kod EU.

Bagić je na gostovanju kod Stankovića u emisiji "Nedjeljom u 2" rekao kako se u “ovoj situaciji nikad ne bi predao da je na mjestu generala Gotovine”, te da se “ne obazire na navodnu zabranu ulaska u EU i često putuje u Italiju, Sloveniju, Austriju”.

Globus je došao u posjed kazete sa zabranjenim intervjuom koji je glavna haška tužiteljica dala Silviji Luks 23. studenog 2004. nakon govora pred Vijećem sigurnosti u UN-u.

Carla del Ponte u intervju je izjavila kako je “premijer Sanader poptuno involviran u hvatanju Gotovine”, a na pitanje Silvije Luks optužuje li hrvatsku Vladu ili hrvatski narod za skrivanje Gotovine, Del Ponte je rekla: “Hrvatske ljude. I hrvatske ljude u Vladi. Ja ne govorim o ministrima, ali kao što znate, Vlada je sastavljena od puno, puno ljudi koji rade za Vladinu administraciju ... službenici... “.

Del Ponte je dodala kako ima informacije da neke osobe unutar hrvatske Vlade, unutar administracije, još uvijek pomažu Gotovini, te da bi ih Sanader trebao identificirati kako bi došao do Gotovine.

Haška tužiteljica uvjerena je kako je Gotovina u Hrvatskoj i tvrdi da ima informacije koje to dokazuju, prenosi Globus.

“Ja sam još uvijek uvjerena da će hrvatska Vlada učiniti sve što može kako bi uhitila Gotovinu i da će u tome uspjeti. Vrlo skoro, nadam se.” - zaključila je Del Ponte.

Predstavnik HRT-a za odnose s javnošću Janos Roemer rekao nam je kako će intervju s Carlom del Ponte biti emitiran na HTV-u, te kako je intervju s glavnom haškom tužiteljicom uvijek aktualan pa nije bilo razloga da ga se emitira odmah.

Pročitajte više