HTZ tužio Britanca koji promovira naš turizam. Ministrica sad traži očitovanje HTZ-a

Foto: Index/Paul Bradbury/Facebook/Pixsell/Nel Pavletic

NAKON što je Index objavio da Hrvatska turistička zajednica zbog šale tuži Paula Bradburyja, Britanca koji godinama neumorno promovira hrvatski turizam, stigla je i reakcija iz Ministarstva turizma.

Kako neslužbeno doznaje Index, ministrica Nikolina Brnjac je vrlo nezadovoljna zbog činjenice da HTZ na svoju ruku tuži čovjeka koji godinama besplatno promovira hrvatski turizam. 

Podsjetimo, Hrvatska turistička zajednica podigla je dvije tužbe protiv britanskog blogera Paula Bradburyja te od njega traži odštetu od ukupno 100 tisuća kuna.

> HTZ zbog šale tužio Britanca koji godinama besplatno promovira hrvatski turizam

Jedna tužba odnosi se na izjave o HTZ-u koje je Bradbury lani dao za Index, a druga na sliku koju je Bradbury objavio na Facebooku. Bradbury se, naime, poigrao HTZ-ovim sloganom "Croatia, full of life", pri čemu je riječ "life" zamijenio riječju "uhljebs", pa je tako nastala šala koju možete vidjeti na naslovnoj slici. Posebno je zanimljivo da Bradbury u svojoj satiričnoj montaži uopće nije spominjao HTZ, ali ga je odlučio tužiti unatoč tome.

 

Odvjetnica o tužbi zbog satirične slike: To se protivi civilizacijskim dostignućima

HTZ u svakoj tužbi od Bradburyja traži po 50 tisuća kuna odštete, a odvjetnica Vanja Jurić, koja zastupa Bradburyja, danas je za Index rekla kako je očita namjera HTZ-a da pošalje poruku blogeru koji od 2003. godine živi i radi u Hrvatskoj te je poznat kao neumorni promicatelj hrvatskih prirodnih ljepota i našeg turizma.

"Sve okolnosti upućuju na to da je svrha ovih postupaka izvršiti financijski pritisak na Paula i utjecati na njega da ubuduće ne kritizira rad HTZ-a", rekla nam je Jurić, odvjetnica Paula Bradburyja. Pitali smo ju i kako komentira tužbu HTZ-a zbog satiričnog mema. 

"U odnosu na tužbu zbog naslovne fotografije na Facebooku, neozbiljno je da jedna organizacija koja je u sustavu države, jedno tijelo javne vlasti, pokreće sudski postupak zbog satiriziranja bilo kojeg i bilo kakvog slogana. To se naprosto protivi civilizacijskim i demokratskim dostignućima i mislila sam da smo, kao društvo, te lekcije savladali", ustvrdila je Jurić.

Ministrica tražila očitovanje šefa HTZ-a zbog tužbi

Po svemu sudeći, HTZ-ova tužba Bradburyja nije naišla na simpatije ni u Ministarstvu turizma, koje vodi HDZ-ova Nikolina Brnjac.

"Ministarstvo turizma je zatražilo službeno očitovanje direktora HTZ-a Kristjana Staničića vezano uz medijske natpise u kojima se navodi kako je HTZ podigao tužbu protiv novinara Paula Bradburyja s obzirom na to da službeno o tome nije obaviješteno Turističko vijeće, kao ni predsjednica Turističkog vijeća", poručili su večeras iz Ministarstva turizma za Index.

Pročitajte više