HTZ tužio Britanca zbog šale. Nakon 2.5 godine povukli tužbu, moraju platiti troškove

Screenshot: YouTube

HRVATSKA turistička zajednica odustala je od tužbe protiv britanskog blogera Paula Bradburyja te mu je dužna isplatiti troškove postupka od 1781.77 eura, odnosno 13.424.74 kune.

"U slučaju Kraljevstvo Slučajnog Turizma protiv Debelog Blogera na temu mema Croatia, Full of Uhljebs došli smo do odluke nakon 2.5 godina", objavio je Bradbury na Facebooku.

Tužba zbog satiričnog mema

Podsjetimo, HTZ je Bradburyja tužio zbog satiričnog mema koji je objavio na Facebooku.

Naime, Bradbury se poigrao HTZ-ovim sloganom "Croatia, full of life", pri čemu je riječ "life" zamijenio riječju "uhljebs".

Zanimljivo je da se u Bradburyjevom memu nigdje ne spominje HTZ, ali to nije spriječilo Hrvatsku turističku zajednicu da podigne još jednu tužbu protiv njega i traži odštetu od 50.000 kuna.

"To je bila satira, koju sam objavio bez komentara. Ako se ljudi prepoznaju u memu, to nije moja greška", rekao je tada Bradbury za Index.

Bradbury, koji od 2003. godine živi u Hrvatskoj, pokretač je portala Total Croatia News i jedan od najboljih poznavatelja stanja u hrvatskom turizmu. Već godinama na svom portalu neumorno promovira hrvatske ljepote i turizam u inozemstvu. 

Uz promociju hrvatskih ljepota, Bradbury nerijetko kritizira rad HTZ-a, pa tako ljude koji bi trebali promovirati hrvatski turizam u svijetu naziva "kraljevima slučajnog turizma", a u velikom intervjuu za Index 2019. godine Bradbury je ustvrdio da bi u Hrvatsku došlo isto toliko turista koliko inače dolazi i da se HTZ sutra ukine.

> Britanac koji živi u Hrvatskoj: Da sutra ukinete HTZ, ne bi došlo manje turista

Tužba zbog izjava koje je dao Indexu

HTZ je podnio tužbu i zbog izjava koje je Bradbury dao Indexu u članku pod naslovom "Fijasko: Hvalimo se da smo korona-free zona, a strani turisti o tome nemaju pojma".

Bradbury je, podsjetimo, u Indexovom članku kritizirao HTZ zbog loše komunikacije prema stranim turistima koji žele doći u Hrvatsku. Konkretno, rekao je da je HTZ morao reagirati na netočne informacije koje su se pojavile u nekolicini stranih medija o nemogućnosti ulaska stranaca u Hrvatsku.

"Jedan od poslova HTZ-a bi trebao biti da prate europske medije i potom poprave krive informacije jer je, osim u irskim, kriva informacija bila objavljena i u belgijskim medijima da njihovi državljani ne mogu ući u Hrvatsku", rekao je Bradbury lani za Index.

U istom članku Bradbury je kritizirao HTZ i zbog izostanka promocije Hrvatske u Srbiji, BiH i Švicarskoj. 

"Ne znam zašto ne targetiraju Švicarce, koji su dobrostojeći gosti i još smo im mi autodestinacija, ili zašto se kampanja ne provodi u susjednim zemljama kao što su Srbija i BiH, a posebno sad kad nećemo dobiti Amerikance", rekao je tada Bradbury za Index.

HTZ u tužbi koju je Bradbury objavio na svom portalu navodi da se radilo o klevetama i neistinama. 

Odvjetnica Vanja Jurić: Žele izvršiti pritisak na Bradburyja 

"Jedino objašnjenje za činjenicu da HTZ nije tužio ni Index ni drugog sugovornika u istom članku, koji je bio jednako kritičan, vidim u namjeri da se Paulu Bradburyju pošalje poruka. Posebno je indikativno da HTZ nije podnio Indexu čak ni zahtjev za objavu ispravka, što je, i pravno i životno, reakcija nekoga o kome je objavljena neka netočna informacija. Doista sve okolnosti upućuju na to da je svrha ovih postupaka izvršiti financijski pritisak na Paula i utjecati na njega da ubuduće ne kritizira rad HTZ-a", rekla je tada Indexu Vanja Jurić, odvjetnica Paula Bradburyja. Pitali smo je i kako komentira tužbu HTZ-a zbog satiričnog memea. 

"U odnosu na tužbu zbog naslovne fotografije na Facebooku, neozbiljno je da jedna organizacija koja je u sustavu države, jedno tijelo javne vlasti, pokreće sudski postupak zbog satiriziranja bilo kojeg i bilo kakvog slogana. To se naprosto protivi civilizacijskim i demokratskim dostignućima i mislila sam da smo, kao društvo, te lekcije savladali. Nadam se će shvatiti da su pogriješili", rekla je Jurić za Index.

 

Pročitajte više