Huaweiju lani dvostruko veća dobit

Foto: Shutterstock

Kineski telekomunikacijski div Huawei izvijestio je danas o znatno većoj dobiti i prihodu u 2023. godini zahvaljujući dobrim rezultatima odjela za računalstvo oblaku i softvera za automobile.

Huaweijev prihod porastao je lani za 9.63 posto, na 704.2 milijarde juana (99.4 milijarde dolara).

Neto dobit više je nego udvostručena i iznosila je 86.9 milijardi juana.

Glavni oslonac Huaweija bio je lani odjel opreme za ICT infrastrukturu, s prihodom od 362 milijarde juana, većim za 2.3 posto nego u 2022. Brojne zapadne zemlje zabranile su ugradnju Huaweijeve opreme u mobilne mreže, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Rast prihoda u gotovo svim sektorima 

U odjelu potrošačke elektronike prihod je porastao za 17.3 posto, na 214.5 milijardi juana. Kompanija je krajem ljeta dospjela na naslovnice novim mobitelom Mate 60 s ugrađenim čipom, koji je, kako se nagađa, sama razvila.  

SAD je Huaweiju otežao poslovanje, zabranivši izvoz najsofisticiranijih čipova i opreme za njihovu proizvodnju u Kinu, a priključili su mu se i Nizozemska i Japan.

Najsnažniji rast zabilježio je lani Huaweijev odjel "pametnih rješenja za automobilski sektor", čiji je prihod više nego udvostručen, poskočivši na 4.7 milijardi juana.  

Odjel za računalstvo u oblaku, koji uključuje umjetnu inteligenciju, povećao je prihod za 22 posto, na 55.3 milijarde juana.

"Iza nas je nekoliko teških godina, ali uspjeli smo rasti, iz izazova u izazov", rekao je predsjednik Ken Hu u Shenzhenu u petak, prema priopćenju.

"Naše poslovanje s ICT infrastrukturom ponovo je bilo solidno, odjeli za računalstvo u oblaku i digitalnu energiju bilježili su stabilan rast, a naše poslovanje s inteligentnim rješenjima za vozila počelo je s isporukama u velikim razmjerima", dodao je Hu. 

Pročitajte više