Huffington Post o skandalu s Agrokorom: "Američke vlasti trebaju istražiti pranje novca u Hrvatskoj"

Foto: FAH/HUffPost

U ČLANKU Nataše Srdoč s Adriatic Institute for Public Policy na Huffington Postu ističe se kako bi trebalo istražiti jesu li, i kako, novci američkih i europskih poreznih obveznika preko EBRD-a i Svjetske banke završili u Agrokoru, te time bili iskorišteni za održavanje na životu rođačkog kapitalizma i kriminala na Balkanu.

“Američke vlasti imaju odgovornost poduzeti temeljitu istragu oko pranja novca u slučaju Agrokora i Hrvatske, koja je odavno tome izložena”, objavio je Huffington Post, napomenuvši da bi istragu trebalo pokrenuti američko ministarstvo pravosuđa. To bi građani Hrvatske i Balkana pozdravili, navodi se u tekstu, te bi se “vratila nada u ovu osiromašenu regiju”.

Skandal oko Agrokora opisuje se kao “naslijeđe bezakonja, pogodovanja i političke korupcije koji bujaju u Hrvatskoj proteklih 26 godina”, te se naglašava kako je Agrokor prethodno bio proglašavan “uspjehom HDZ-a” u kojem je “jedna hrvatska obitelj završila u posjedu važnih hrvatskih kompanija”. Napominje se da je to bila vizija Franje Tuđmana o 200 bogatih obitelji, koju su onda u djelo provodili HDZ-ovi premijeri i ministri od 1990-ih. Podsjeća se i da je Ivo Sanader kao premijer opraštao porezne dugove Agrokora te da je koncern Ivice Todorića bio “najveći primatelj državnih subvencija”. Sve to je bio dio sustava rođačkog kapitalizma u kojem se profitirali “odabrani tajkuni”.

Hrvatsko pravosuđe nije sposobno razriješiti slučaj Agrokor

Nadalje se kaže da je revizija u međuvremenu otkrila velike promašaje u upravljanju Agrokorom, što je “prethodno previdjela Porezna uprava”. Postavlja se pitanje i jesu li krediti Sberbanka Agrokoru bili dio plana pranja novca kroz hrvatski bankarski sustav.

U tekstu koji je objavio Huffington Post konstatira se i velika kadrovska povezanost Agrokora i državnih institucija, pa je tako bivši guverner HNB-a bio zaposlen u Agrokoru, a to je tek jedan od brojnih primjera. “Sin državnog odvjetnika, bračni partner bivše šefice Hanfe”, još su neki od tih primjera. “Obitelj Todorić dominirala je medijima i u marketinškom sektoru te živjela u dvorcu koji je, pak, bio pod hipotekom Hypo banke preko upitnih zajmova”, piše Huffington Post.

Predviđa se da hrvatsko pravosuđe neće biti u stanju raščistiti ovaj skandal jer je “pod utjecajem politike”, te se članak završava citatom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je izjavila da će istraga o Agrokoru “dovesti do erozije povjerenja građana u političare i institucije” te apelirala da se DORH ne vraća previše u prošlost u svojim istragama.

Pročitajte više