Human Rights Watch: Bangladeš namjerno djeci izbjeglica uskraćuje obrazovanje

Foto: Epa

DJECI izbjeglica Rohingye koja žive u kampovima u Bangladešu vlasti uskraćuju pristup obrazovanju kako bi spriječile njihovu integraciju u lokalne zajednice, navodi se u novom izvješću Human Rights Watcha (HRW).

U kampovima koji su smješteni u četvrti Bazar u Bangladešu, prebiva milijun prognanika, što znači da se radi o najvećem izbjegličkom naselju na svijetu. Većinu tog stanovništva čini 740.000 Rohingya muslimana koji su pobjegli zbog sustavnog etničkog čišćenja mjanmarske vojske u kolovozu 2017. godine.

400.000 djece

Iako Mjanmar tvrdi da su se vojnici obračunavali samo s teroristima, UN-ova komisija za utvrđivanje ratnih zločina rekla je da se radilo o genocidu, piše CNN.

U izvješću naziva "Nismo li i mi ljudi?" (eng. Are We Not Human?) govori se o poteškoćama s kojima se u kampu suočava oko 400.000 djece Rohingya koja će bez odgovarajućeg obrazovanja postati ranjiva na zlostavljanje, kriminal i siromaštvo.

"Bangladeš namjerno uskraćuje obrazovanje“

Organizacija Human Rights Watch navela je u izvješću kako je vlada Bangladeša zabranila UN-ovim humanitarnim agencijama i nevladinim organizacijama da pružaju djeci u kampovima bilo kakvo formalno obrazovanje. Osim što im je unutar kampova uskraćen pristup obrazovanju, djeci izbjeglica zabranjeno je napuštati logor kako bi pohađala lokalne škole ili polagala državne ispite.

HRW tvrdi kako Bangladeš "namjerno uskraćuje obrazovanje izbjeglicama jer nastoji spriječiti njihovu integraciju". Navodi kako vlada pritom "krši svoje međunarodne obveze uskraćujući djeci izbjeglica formalno obrazovanje, obrazovanje na razini srednjih škola, pristup bangladeškim školama izvan kampova, podučavanje na bengalskom jeziku i odgovarajuće školske ustanove".

Pročitajte više