Human Rights Watch objavio izvješće, detaljno opisao razmjere ruskih ratnih zločina

Ilustracija: Profimedia

ORGANIZACIJA za ljudska prava Human Rights Watch danas je objavila Svjetsko izvješće za 2023. u kojem se detaljno opisuju "poražavajuće brojke ruskih zločina protiv čovječnosti" u Ukrajini. Navodi da je ovaj rat "uništio život civila" u velikom dijelu Ukrajine i da su u velikim razmjerima zabilježeni ratni zločini poput mučenja i pogubljenja po kratkom postupku.

Utvrđeno je da je Rusija "izvodila neselektivne napade na civilna područja i opetovano gađala energetsku infrastrukturu, ostavljajući milijune građana bez struje, vode i grijanja".

"Ključno je da se preuzme odgovornost"

"Ključno je da se preuzme odgovornost, kako zbog pravde za žrtve i preživjele tako i zbog potrebe da se kazne teški zločini", rekla je Julija Gorbunova iz Human Rights Watcha, a prenosi Sky News.

Ujedinjeni narodi potvrdili su da je tijekom invazije na Ukrajinu poginulo najmanje 6919 civila, a da ih je 11.000 zadobilo ozljede. Lokalno je raseljeno otprilike 6.5 milijuna Ukrajinaca, dok ih je 5 milijuna pobjeglo u druge zemlje. Cijelo izvješće Human Rights Watcha možete pročitati ovdje.

Pročitajte više