HURIN i NUT traže da HRT uplati sredstva u Fond za poticanje pluralizma medija

Državni tajnik Ministarstva kulture Jadran Antolović danas je razgovarao s predstavnicima Hrvatske udruge radija i novina (HURIN) i Nacionalne udruge televizija (NUT) Željkom Matanićem i Denisom Mikulićem o obvezi HRTa da od prikupljenih pristojba tri posto godišnje uplaćuje u Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Predstavnici HURIN-a i NUT-a na tom su sastanku upozorili kako HRT neuplaćivanjem sredstava u Fond, koji djeluje na lokalnoj i regionalnoj razini, onemogućuju njegovo funkcioniranje.

Zbog toga izvanredne skupštine tih udruga traže od HRT-a da bez odgađanja uplati iznos od tri posto prikupljenih pristojba za razdoblje od 7. kolovoza 2003 do studenoga 2004., naglašava se u priopćenju.

HURIN i NUT traže od Vijeća za elektroničke medije da raspišu natječaj za sredstva iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija kako bi natječajni postupak počeo prije HRT-ove uplate.

Također traže od Programskoga vijeća HRT-a da utvrdi odgovornost za nepoštivanje zakona, a od mjerodavnoga ministarstva osiguranje njegove provedbe.

Od Hrvatskoga sabora udruge traže da od Programskoga vijeća zatraži osiguranje zakonitosti i utvrđivanje odgovornost zbog nepoštivanja dosadašnjih obveza.

U priopćenju se napominje kako je Ministarstvo kulture više puta pozivalo HRT da ispuni svoje obveze prema Fondu, koje za razdoblje od 2003. do 2004. iznose 29 milijuna kuna.



(Hina) pp/xmk ymc

Pročitajte više