HUS traži da država zadrži kontrolni paket sisačke Željezare

HRVATSKA udruga sindikata (HUS) zahtijeva od Vlade da zadrži kontrolni paket u Željezari Sisak d.d., ne da bi se vlast miješala u gospodarstvo nego da bi jamčila opstojnost tvornice i mogla nadzirati ispunjava li obveze novi strateški partner i vlasnik prema državi i radnicima, rekao je danas u Sisku regionalni povjerenik HUSa u Sisačkomoslavačkoj županiji Rajko Mladenović.

´Nema države koja se odrekla svojih željezara i vlastite proizvodnje cijevi, pa to ne može učiniti ni Hrvatska´, izjavio je Mladenović. ´Smatram da bi Hrvatska prodajom Željezare u cijelosti po isključivo komercijalnim uvjetima, s obzirom na mogućnosti vojne proizvodnje u toj tvornici, oslabila svoju obrambenu moć i da bi to oslabilo nacionalne strateške gospodarske interese´, ocijenio je Mladenović na tiskovnoj konferenciji.

Osvrnuo se i na mogućnost da dio radnika nakon dolaska strateškog partnera ostane bez posla, ocijenivši da je ´problem Željezare u tome što je višak zaposlenih u upravnim službama, odnosno u kancelarijama, a manjak visokokvalitetnih radnika u izravnoj proizvodnji, za strojevima´. Mladenović je istaknuo da se u rješavanje pitanja Željezare, osim predstavnika obaju sindikata, mora uključiti i lokalna zajednica - grad i Sisačko-moslavačka županija - jer se nužno dogovoriti kako amortizirati socijalni udar dolaskom novog vlasnika´. HUS zahtijeva, rekao je Mladenović, da se prije nego se potpiše ugovor o prodaji tvornice mora utvrditi način skrbi za višak radnika.

Na prijedlog radnika koji do sada nisu bili sindikalno organizirani ili su nezadovoljni radom sindikata HUS je u Sisku 12. prosinca osnovao HUS Siscia sindikat, samostalni HUS-ov sindikat radnika sisačko-moslavačkog područja. Osim članova HUS-ovih podružnica u Željezari i INA-Rafineriji nafte u Sisku, po Mladenovićevim riječima, HUS Siscia sindikat tvorit će i dio radnika u Sisačkom vodovodu d.o.o., u kojem radnici napuštaju podružnicu SSSH i prelaze u HUS, u građevnoj tvrtki ´Andrašek d.o.o.´ u Petrinji, u kojoj 109 radnika štrajka od 12. prosinca.

Pročitajte više