Huškač, Vujnovčev kompanjon, član Opusa Dei... Ovi DP-ovci bi mogli postati ministri

Iako se još ne zna tko bi mogao sastaviti novu vladu, ozbiljna je mogućnost da to budu HDZ i Domovinski pokret.

>>VIDEO Penava zaprijetio oko SDSS-a. Novinarki rekao: Iz vas izbija huja

Danas je o toj temi govorio Ivan Penava, koji je rekao da je njihov uvjet za pregovore da nema SDSS-a. Predstoji još vidjeti tko će biti novi mandatar, no jasno je kako će DP sigurno imati svoje zahtjeve. Prema informacijama Telegrama dobivenim iz izvora bliskih pregovaračkim timovima HDZ-a i DP-a, DP je odustao od ministarstava kao što su gospodarstvo i poljoprivreda, ali za sebe traže najmanje četiri resora: kultura, unutarnji poslovi, pravosuđe i regionalni razvoj.

>>Ova četiri ministarstva DP traži od HDZ-a da sastave desnu vladu

Tu informaciju jučer je za Index demantirao Ivica Kukavica, jedan od izabranih saborskih zastupnika Domovinskog pokreta. Neovisno o Kukavičinoj izjavi, jasno je kako će Domovinski pokret dobiti neka ministarstva ako dođe do koalicije. Hoće li ih biti tri ili četiri, možda pet, hoće li se raditi o ovima koje Telegram navodi, stvar je umijeća pregovora. No, tko su ljudi koji bi mogli biti novi ministri?

O njima se trenutno ne špekulira, ali jasno je kako bi se mogli tražiti iz korpusa 13 budućih saborskih zastupnika Domovinskog pokreta. Ova stranka osvojila je 14 mandata, ali navodimo 13 saborskih zastupnika jer je Mislav Kolakušić iz Prava i Pravde jasno odbacio mogućnost suradnje s HDZ-om.

Ivan Penava, huškač na Srbe

Predsjednik Domovinskog pokreta, bivši član HDZ-a Ivan Penava poznat je primarno po ulozi onog koji huška protiv Srba, što i jest generalna politika DP-a. Huškao je i na djecu srpske nacionalnosti, objavivši snimku učenika srpske nacionalnosti kako sjede tijekom izvođenja hrvatske himne na nogometnoj utakmici. Dva dana nakon objave snimke napadnut je srpski učenik u Vukovaru.

Kako su otkrile Index Istrage, njegovi roditelji dobili su državni stan u vrijeme kad su već imali nekretninu na Visu. Nakon našeg članka o kući na Visu portal Telegram otkrio je da su uoči dobivanja stana roditelji Ivana Penave na njega i sestru prepisali dvije nekretnine u Vukovaru.

Tomislav Josić, osuđen zbog razbijanja dvojezičnih ploča

Novi saborski zastupnik je i predsjednik Penavina Savjeta za branitelje Tomislav Josić, poznat u javnosti kao čelnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Za organiziranje građana koji su razbili više netom postavljenih dvojezičnih ploča Josić je osuđen na 6 mjeseci zatvora uvjetno.

O mogućnosti postavljanja novih dvojezičnih ploča na području grada rekao je u jednoj prilici: "Naoštrili smo motike, čekiće, lopate, vile i ostale stvari i čekamo neku drugu priliku da se ukaže." Penava je na te riječi kazao kako ih se trebaju bojati samo oni koji ne žele dobro Hrvatskoj.

Mario Radić, Vujnovčev kompanjon

Mario Radić je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta, kojeg se percipira stvarnim šefom DP-a. Radi se o suvlasniku Pevexa, u čijem se preuzimanju povezao s Pavlom Vujnovcem iz PPD-a.

Nedavno je izjavio kako je DP brana globalizmu, "srpskom svijetu" i da će ukinuti Istanbulsku konvenciju. Smeta mu, kako je rekao jednom prilikom, rodna ideologija.

Poznat je i po nedavnoj izjavi da bi Hrvatska izgubila rat da je Plenković bio umjesto Tuđmana. Često se pojavljivao i u Bujici, gdje je dao izjavu poput: "Škoro jedini može pobijediti Tomaševića, koji predstavlja anarho-liberalizam s natruhama komunizma."

Bartulica, član Opusa Dei

A tu je i Stjepo Bartulica, povratnik iz SAD-a, koji je obnašao i dužnost savjetnika predsjednika RH Ive Josipovića za vjerske zajednice. Član je Opusa Dei. Bartulica je poznat kao fan Putina, ali i Trumpa.

Samo šest dana uoči invazije Rusije na Ukrajinu Velimir Bujanec je u gostima imao Stjepu Bartulicu. "Vladimir Putin zastupa tradicionalne kršćanske vrijednosti i zato je na udaru globalista", citirao ga je Bujanec na svojoj Facebook stranici.

Američke Hrvate pozvao je onomad da glasaju za Trumpa, i to ne samo u vlastito nego i u ime cijelog Domovinskog pokreta. Bartulica je i ustvrdio da premijer Andrej Plenković ne podržava Trumpa zbog "privrženosti komunističkoj Kini".

Željko Lacković umalo se potukao s Mirom Buljom

U sabor s liste Domovinskog pokreta ide i Željko Lacković, nezavisni kandidat. Njega smo, za razliku od Kolakušića, uvrstili jer je rekao da neće solirati, nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.

Bio je gradonačelnik Đurđevca i saborski zastupnik kao zamjena za tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Poznat je i po tome što se u saboru umalo potukao s Mirom Buljom, kojeg su iz sabornice morali odvesti Božo Petrov i Nikola Grmoja.

Kao član Državnog sudbenog vijeća, podržao je unaprjeđenje suca Alena Goluba koji je njegovoj supruzi dosudio odštetu od 40.000 kuna zbog duševnih boli nanesenih tekstom u Podravskom listu.

HDZ-ov prebjeg Josip Dabro

Budući saborski zastupnik bit će i glavni tajnik stranke Josip Dabro. On je bivši član HDZ-a, koji je napustio tu stranku i prešao DP-u koji je tada vodio Miroslav Škoro.

Pamtimo i da se zbunio na pitanje novinara koliko je studirao. "Po struci sam kineziolog, završio sam 2013. u Zagrebu", rekao je Dabro. "Magistar kineziologije?" pitaju novinari. "Da", odgovara Dabro. Na pitanje novinara je li studirao tri godine HDZ-ov prebjeg odgovara: "Tri godine, ajde." "Ali magistar ste nakon pet godina", kaže novinar. "Da, tako je. Pet godina. Pet godina, da", rekao je.

Biloglav, liječnik koji je iskazivao skepsu oko cjepiva

Interese građana u saboru zastupat će zadarski liječnik Damir Biloglav, poznat po tome što je pohodio prosvjede protiv cijepljenja i protuepidemijskih mjera. Zato je u dijelu desničarskih medija prikazivan kao progonjeni liječnik kojem je istina na prvom mjestu.

Na jednom od prosvjeda, podsjetimo, rekao je da "nije antivakser, ali je skeptičan" i kako struka treba ispitati neke stvari, kao na primjer zašto djeca do godinu i pol dana prime 40 doza različitih cjepiva", što je Komora ocijenila kao antivakserski istup.

Oslobođen je optužbi da je u vrijeme pandemije pacijente na Višnjiku odbio cijepiti protiv koronavirusa. Tu presudu donio je Prekršajni sud u Splitu zbog nedostatka dokaza.

Ćipe htio u živi lanac protiv Pupovca

Stipo Mlinarić Ćipe, branitelj s Trpinjske ceste i logoraš srpskih koncentracijskih logora, za kolumnista Borisa Dežulovića rekao je nakon jedne od kolumni da su "Dežulovića i takav ološ, takve Jugoslavene, pa i ove druge, bacali u slavonsko blato 1991. godine".

U jednoj prilici je naveo i da je Plenković lopov, izdajica i najveći neprijatelj hrvatskog naroda. Nedavno je kazao da to nije rekao. Kad su Milorad Pupovac i predstavnici njegovog SDSS-a htjeli bacanjem vijenaca u Dunav odati počast žrtvama poginulim u Vukovaru, Mlinarić je kazao da ga čeka tamo s ljudima i da će napraviti živi lanac da ne mogu proći.

Lipovac Pehar protiv Srpskog narodnog vijeća

Dubravka Lipovac Pehar, čelnica DP-a u Slavonskom Brodu, istupila je zbog otvorenja Srpskog narodnog centra. Kazala je tada kako nije protiv njega, ali se protivi režiji "Srpskog nacionalnog vijeća koje omalovažava hrvatske branitelje i Oluju naziva agresorskom akcijom".

Dubravka Lipovac Pehar obnaša mjesto županijske vijećnice u Brodsko-posavskoj županiji.

Povjesničar Jurčević kaže da je ZDS stari hrvatski pozdrav

U sabor će i Josip Jurčević, nekadašnji kandidat za predsjednika države. Nedavno je kazao kako je znanstveno utvrdio da su Plenkovića doveli neprijatelji Hrvatske. Poznat je po izjavi kako je "za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, koji "hrvatski branitelji vežu uz Domovinski rat".

Jednom je u Bujici, gdje često gostuje, kazao da su oni kojima smeta pozdrav ZDS napadali Vukovar. Magistrirao je na temu, kako je sam rekao, "jasenovačkog mita".

Posvuduša Peternel

Igora Peternela jednom smo nazvali poznatom političkom posvudušom. Nekoć je bio član SDP-ova Odbora za zaštitu okoliša, da bi sad nišu pronašao u Domovinskom pokretu. Bio je i potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, one verzije koju je vodio osuđeni klevetnik Ivan Zvonimir Čičak.

Seronjama je nazvao Savez antifašističkih boraca Hrvatske, a Ankicu Lepej onom koja nije zviždačica i koja je pomogla da se dovede ljevica na vlast. Bio je jako aktivan i po pitanju Hrvata koji su bili u zatvoru u Zambiji, a likovao je i nakon odluke američkog Vrhovnog suda o pobačaju kojom je poništeno federalno pravo na abortus.

Tada je pokazao i temeljno nepoznavanje pop kulture, napisavši kako su iz Amerike stigli i "jeans, Elvis, Beatles, Stones, house".

Šipić, bivši HDZ-ovac koji je glasao protiv Istanbulske

Ivan Šipić je bivši HDZ-ovac i gradonačelnik Trilja. Radi se o diplomiranom teologu koji je već obnašao dužnost saborskog zastupnika.

Tada je glasao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. "Sporna je rodna ideologija. Nju niti mogu niti želim prihvatiti", kazao je tada. 

Nakon što je istupio iz HDZ-a i na izbore odlučio izaći kao nezavisni kandidat, dospio je u nemilost mjesnog župnika don Stipe Ljubasa, koji je našao za shodno podsjetiti kako iza svega dobrog što je urađeno stoji HDZ, koji vlada županijom i državom, a ne sam načelnik.

Kukavici smeta Trg žrtava fašizma

U sabor će i Ivica Kukavica, čelnik Nezavisne liste Imotski. Županijski je vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Poznat je po protivljenju da se u Splitu dio Ulice Domovinskog rata preimenuje u Trg žrtava fašizma.

Tada je kazao kako bismo u Splitu mogli gledati scene kao u Vukovaru prije deset godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.