Huti pogodili brod projektilima

Foto: Profimedia

Jemenski pobunjenici Huti danas su s dva projektila pogodili brod koji je plovio Adenskim zaljevom. Na brodu je izbio požar, objavile su dvije pomorske agencije. Radi se o posljednjem u nizu napada islamističkih pobunjenika Huta koji su značajno poremetili globalni pomorski promet.

"Plovilo je napadnuto s dva projektila, što je rezultiralo požarom na brodu", priopćio je Ured pomorske trgovine Ujedinjenog Kraljevstva, dodajući da "koalicijske snage odgovaraju na napad".

"Držite se podalje"

Sigurnosna tvrtka Ambrey također je izvijestila o požaru na brodu za generalni teret u britanskom vlasništvu koji plovi pod zastavom Palaua nakon dva raketna napada jugoistočno od jemenskog Adena. Čini se da je brod krenuo iz Map Ta Phuta, Tajland, i krenuo u smjeru Crvenog mora, objavio je Ambrey.

"Savjetuje se trgovačkim brodovima da se drže podalje od plovila i da nastave s oprezom", dodaje se. Huti kažu da su napadi solidarni s Palestincima u Gazi tijekom rata Izraela i Hamasa te da napadaju brodove koji plove prema Izraelu.

Štrajkovi su potaknuli neke brodarske tvrtke da plove oko Roga Afrike kako bi izbjegle Crveno more, kroz koje se inače odvija 12 posto globalne pomorske trgovine. Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj upozorila je krajem prošlog mjeseca da je obujam komercijalnog prometa koji prolazi kroz Sueski kanal pao za više od 40 posto u prethodna dva mjeseca.

Pročitajte više