HVIDRA napala Ostojića zbog izjave o Turudiću

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

HVIDRA je oštro osudila i ocijenila lažnom izjavu potpredsjednika SDP-a Ranka Ostojića o statusu HRVI-ja izabranog državnog odvjetnika Ivana Turudića, poručivši da se njegova izjava može jedino okarakterizirati kao kazneno djelo klevete. 

"Ranko Ostojić, evidentno frustriran slabim odazivom na njegov prosvjed, prozvao je predsjednika HVIDR-a RH da je krivotvorio potvrdu o ratnom putu glavnog državnog odvjetnika, Ivana Turudića, kojeg je potpuno lažno optužio da je tako stekao status stopostotnog HRVI-a, u kojim tvrdnjama nema ni trunke istine", istaknuto je u priopćenju Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata RH (HVIDRA).

Ostojić je na subotnjem prosvjedu u Splitu rekao da je Turudić dobio potvrdu da je stopostotni ratni vojni invalid "gledajući TV". "Josip Đakić mu je izdao potvrdu da je 560 dana bio na prvoj crti u sportskoj četi", naveo je Ostojić.

No u priopćenju koje supotpisuje prozvani Đakić, kao predsjednik te udruge, oštro su osudili tu izjavu kao napad na hrvatske branitelje istaknuvši da se takvi napadi "ponavljaju tijekom svake predizborne kampanje i postaju teme političkim propalicama iz SDP-a, sljednice komunističke partije".

"Ovo je kazneno djelo klevete"

Poručili su da bi Ostojić, koji je bio bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova, trebao znati zakonske odredbe o stjecanju statusa HRVI-ja. Za njih je, ističu iz HVIDRA-e, potrebno ispuniti niz zakonskih pretpostavki koje se utvrđuju u svakom pojedinačnom postupku, a u svaki od njih uključen je velik broj stručnjaka i vještaka medicinske struke. 

"S obzirom na to da je Ranko Ostojić pravne struke, a svojedobno je bio i u sustavu na poziciji ministra nadležnog za unutarnje poslove, te mu je itekako poznat način stjecanja navedenih statusa, smatramo njegovu izjavu gnjusnom i možemo je okarakterizirati samo kao kazneno djelo klevete", poručili su u priopćenju. 

Pišu i da su se "hrvatski branitelji borili u Domovinskom ratu protiv velikosrpskog agresora da bi stvorili hrvatsku državu, današnju cijenjenu članicu Europske unije", te se protive postupcima "kojim nas danas predsjednik Milanović, u svojstvu Putinovog političkog vazala, svojom vanjskom politikom usmjerava prema Banja Luci, Srbiji i Rusiji".

"Slijedom svega navedenog, pozivamo prozvane aktere u predizbornoj kampanji da prestanu kršiti ustavne i zakonske odredbe u ponosnoj hrvatskoj državi stvorenoj na krvi hrvatskih branitelja, te da prekinu s blaćenjem dostojanstva hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata radi zadovoljavanja svojih uskih političkih interesa", navode.

Pročitajte više