Hypo banka: Austrija spremna za suđenje stoljeća u kojem će glavnu riječ voditi Hrvati



DOK AUSTRIJA spremno očekuje 1. ožujka kada počinje suđenje stoljeća za Hypo banku, Hrvatska još uvijek nije pokrenula službenu istragu.

U Klagenfurtu 1. ožujka počinje kazneni postupak protiv bivšeg čelnika uprave koruške banke Hypo Group Alpe Adrie Wolfganga Kulterera. S druge pak strane, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić tek je potvrdio da je otvorena istraga protiv novinara jer je objavio nešto što bi trebalo biti - bankarska tajna. I to je sve.

Zagorec i Sanader ne smiju pričati o Hypo banci u Austriji!

O Sanaderu, provizijama, Robertu Ježiću kao glavnom lobistu,  o poslovima u Istri, umočenosti Ivice Todorića, Ninoslava Pavića i ostalih tajkuna, švercu oružja Vladimira Zagorca kao i čitavom nizu hrvatskih političara iz redova vlasti i oporbe koji su dobrano "unutra" s aferom i povoljnim kreditima Hypo banke, Hrvatska za sada službeno ne zna ništa. Kako bi i znala kada Bajić još ni jednom akteru iz ove afere nije pokucao na vrata odnosno upitao za Hypo banku? 

To zvuči gotovo ironično i nevjerojatno jer će se dio austrijske optužnice protiv bivšeg šefa Hypa Kulterera upravo bazirati na sumnjivim poslovima na Balkanu.


Za Austrijance stvar je poprilično jasna: Kada bi se Ivu Sanadera, ali i Vladimira Zagorca optužilo u Austriji za aferu Hypo banka to bi izazvalo velika unutarpolitička previranja u Hrvatskoj jer bi se u procesu moglo otkriti da je čitavi vrh HDZ-a bio upleten u aferu. Takvo jedno suđenje na međunarodnoj razini bio bi težak udarac za stranku koju danas vodi Sanaderova desna ruka i zapisničarka Jadranka Kosor.

Suđenje i za poslove u Hrvatskoj

Podsjetimo kako bi Kulterer sljedećeg tjedna pred sudom trebao odgovarati za štetu u iznosu 2,15 milijuna eura i to zato jer je odobrio kredit u iznosu od dva milijuna eura zrakoplovnoj liniji Styrian Spirit koja je nedugo nakon toga bankrotirala kao i zbog kredita koruškom privatnom detektivu Dietmaru Guggenbichleru koji je u tom trenutku bio u velikim financijskim poteškoćama. Oba posla su obavljena na nalog pokojnog predsjednika koruške vlade Jörga Haidera iako su od početka slovila kao - nemoguća.

Osim toga posla, tužitelji će se truditi povezati Kulterera s mutnim poslovima u Hrvatskoj prije svega s bivšim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom kao i Robertom Ježićem vlasnikom Diokija i Novog lista. 

Sanaderu pet posto


Kulterer, kako je poznato, već je prije opovrgnuo bilo kakvu povezanost sa Sanaderom, no u prilog mu ne ide i činjenica da će odgovarati zbog lažnog iskaza kada je pred istražnim odborom koruškog parlamenta pod prisegom rekao pogrešan datum prvih razgovora kad je dogovorena upitna prodaja Hypa bavarskoj pokrajinskoj banci.

U Austriji danas gotovo da nitko ne vjeruje kada Kulterer kaže da prvi puta čuje da su u Hrvatskoj izgubljene milijarde eura kao i za pranje novca u Lihtenštajnu te da je Sanadera tek "površno znao".

Kultereru neće ići u prilog i to što državno odvjetništvo u Klagenfurtu navodno posjeduje dokument protiv Sanadera, a riječ je o ugovoru iz 1995. godine za obnovu veleposlanstava o čemu je pisao Index.  No, austrijski Die Zeit, otišao je korak dalje.

Naime, novinari Die Zeita tvrde da na poleđini tog ugovora piše da se Sanaderu u prisutnosti Wolfganga Kulterera "treba isplatiti provizija za posredovanje u iznosu od 5 posto".

Zašto Bajić otežava Austrijancima?

"Za Hrvatske pravne službe bi taj na pisaćem stroju otipkan dokument koji je nedavno iskrsnuo trebao biti odlučujući dokaz potreban za izručenje. Državno odvjetništvo u Klagenfurtu priznat će taj papir kad se bude mogao iskoristiti u slučaju bivšeg generala Vladimira Zagorca što je domaćim istražiteljima dosada bilo zabranjivano", napominje Die Zeit.

Naime, u glavnim ulogama tko bi sve na optuženičkoj klupi trebao objašnjavati aferu Hypo banka, Austrijanci uz Sanadera i Ježića vide i Vladimira Zagorca posebno u svjetlu pranja novca kada je riječ, prije svega, o bogatstvu zarađenom od šverca oružja.

Ministri kao krakovi banke balkanske mafije

Zeit navodi da u Vladi Jadranke Kosor danas sjede bivši šef tajne službe i  ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i  ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta koji se mogu dovesti u vezu s bankom balkanske mafije.

"Obojica potječu iz izbornog kruga u Dalmaciji koji osigurava HDZ-u potrebne glasove za ostanak na vlasti. U hrvatskim pravnim krugovima stoga nitko ozbiljno ne računa da je vlast u Zagrebu uskoro dati potrebne informacije u slučaju Sanadera i Zagorca", zaključuje se u tekstu.

Pročitajte više