Hypo banka se povlači iz brojnih zemalja i smanjuje poslovanje u Austriji

POČETKOM travnja austrijski su mediji objavili planove sanacije za Hypo Group Adria, gdje bi na kraju ta banka bila upola manja. Uprava Hypo banke prošlog je tjedna iznijela Bruxelllesu plan za sanaciju banke koji mora pokazati da je banka u stanju opstati. U suprotnome, i banka i država Austrija bi mogle imati problema s pravilima o tržišnom natjecanju u EU, piše Deutsche Welle.

Član uprave banke Hypo Alpe Adria Gottwald Kranebitter je ovog tjedna potvrdio kako banka "budućnost vidi u istočnoeuropskim zemljama, u Sloveniji, Hrvatskoj i entitetima Bosne i Hercegovine te u Srbiji. Na tim prostorima banka je vrlo snažno prisutna" i to želi i ostati. Ali čak niti tamo ne u čitavom opsegu: mediji objavljuju kako će se ta banka riješiti gotovo svih investicija koje je, često u sumnjivim okolnostima, ulagala u turističke objekte.

Kranebitter je tako obrazložio da bi upravo EU mogla ustrajati da se Hypo Alpe Adria povuče iz zemlje u kojoj je i počela svoju ekspanziju po središnjoj Europi, a to je Italija. Teško će moći opstati i u Njemačkoj i Ukrajini, a potvrdio je i opsežne mjere racionalizacije poslovanja u Austriji. Filijale u Linzu i Innsbrucku sele se u Salzburg, a bit će i otpuštanja. Koliko od ukupno 1.000 austrijskih suradnika mora otići, još nije poznato. Hypo ostaje aktivan u Salzburgu, Beču i Koruškoj.

Ako sve bude išlo po planu, sanacija bi se mogla završiti za nekoliko godina i nakon toga bi država mogla prodati banku. Cilj je da Austrija vrati cijeli svoj novac, a radi se o 1,3 milijarde eura novca poreznih obveznika.

Pročitajte više