Hypo grupa prijavila Vladimira Zagorca i tri svoja bivša šefa za pranje novca

BIVŠEG hrvatskog generala Vladimira Zagorca te još trojicu svojih bivših šefova Hypo grupa je prijavila austrijskom državnom odvjetništvu zbog sumnje u pranje novca.

Uz Zagorca, prijave su zaradili bivši predsjednici uprave Hypa Wolfgang Kulterer, Guenter Striedinger i Josef Kircher, a sve zbog sumnjivih poslova koje se povezuje sa Hypovom tvrtkom kćeri iz Lihtejnštajna, Alpe Adria Privatbank, piše Večernji list. Četvorka je, navodno, prala novac 2006. godine financiravši tvrtku Sambuca.

Zagorčeva tvrtka Hvar je 2005. godine zatražila kredit od 11,3 milijuna eura, od kojih je sedam milijuna trebalo biti potrošeno za kupnju zemljišta na Hvaru, a ostatak za gradnju desetak vila. Reviziji banke je porijeklo sredstava Zagorčeve tvrtke bilo sumnjivo te su tražili dodatne dokumente. Tvrtka Hvar je pripadala tvrtki Sambuca iz Lihtejnštajna, a ona je prodana tvrtki Espada Anstalt, koju su osnovali Striedinger i njegov šurijak Hermann Gabriel.

Direktor Sambuce Gerold Hoop i Zagorec tvrdili su kako u cijelom poslu nema ništa nezakonito, a početak gradnje na Hvaru je ostvaren vlastitim sredstvima. Tjedan dana nakon što je reviziji bilo sumnjivo porijeklo novca, tvrtka Hvar je dobila kredit. Striedinger je sumnjiv zato što se smatra da je pogodovao Sambuci, Zagorcu i samom sebi kao suvlasniku Sambuce. Kulterer i Kircher su sumnjivi, jer su, navodno, za cijeli posao trebali znati.

Pročitajte više