HZJZ pojasnio odluku Stožera oko covid-potvrda i odlaska liječniku

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pojasnio je u srijedu dopunjenu odluku o sigurnosnim mjerama u zdravstvu istaknuvši da se njome ne mijenja broj osoba koje su dužne imati covid-potvrdu te da one, kao ni do sada, nisu obavezne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini. 

"Naglašavamo da se obveza predočenja covid-potvrda nikako ne odnosi na pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj pomoći", istaknuo je HZJZ u priopćenju. 

Objašnjavaju da je od jučer, 25. siječnja, na snazi dopunjena izmijenjena odluka o posebnim sigurnosnim mjerama u zdravstvu, koja je donesena radi usklađivanja sa Zakonom o zaštiti pučanstva, koji je na snagu stupio 25. prosinca. Ističu da se u odluci, iako je donesena njezina izmjena i dopuna, ne mijenja krug osoba koje su dužne predočiti covid-potvrdu. 

"Ovom izmjenom i dopunama Odluke izvršena (su) samo pravno-formalna usklađivanja s navedenim Zakonom, dok se krug obveznika na koji se primjenjuje prethodna (stara) Odluka nije niti širio niti smanjivao, dakle ostao je isti", kažu iz HZJZ-a.

Jedino se, dodaju, razlikuje odredba da ustanova zdravstvene skrbi sada ima zakonsku obvezu organizirati provjeru covid-potvrda te da se prepisuje prekršajna odgovornost za ustanove ako to ne učine.

Beroš: Za pacijente se ništa ne mijenja

Da se ovom odlukom za pacijente ništa ne mijenja, za Index je potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš. Kazao je kako će pacijenti i dalje obiteljskim liječnicima, ali i u ambulante u bolnicama moći bez covid-potvrda, kao i dosad.

"Riječ je o sigurnosnoj mjeri koja se prilagođava zakonu, precizira se obveza poslodavca da provjerava covid-potvrde tamo gdje se moraju provjeravati i da covid-potvrde moraju posjedovati oni za koje vrijedi ta obveza, ali za pacijente se ništa ne mijenja. Iznimke koje su vrijedile i do sada za primarnu zdravstvenu zaštitu vrijede i dalje", rekao je za Index ministar zdravstva Vili Beroš.

Pročitajte više