HZMO: Radnici primaju rješenja u svoju korist zbog neisplate materijalnih prava

RADNICI Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) počeli su primati drugostupanjska rješenja županijskih sudova u svoju korist zbog neisplate naknade za topli obrok, pa će poslodavac svakom od njih morati zajedno s kamatama isplatiti po 5.500 kuna, kažu sindikalci.

Zbog neisplate toplog obroka, do danas je s općinskih sudova pristiglo stotinjak rješenja u korist radnika, a nakon žalbe poslodavca na županijskim sudovima u Bjelovaru, Varaždinu i Šibeniku u korist radnika riješeno je 70-ak tužbi, rekla je Hini predsjednica Radničkog sindikata MIORH-a Višnja Stanišić.

Uz tužbu zbog toplog obroka 400-ak članova toga sindikata podnijelo je prije godinu i pol dana i tužbe zbog nezakonitog smanjivanja plaća, kao i neisplate regresa, pa svaki od njih potražuje između 10.000 i 11.000 kuna.

Od toga iznosa, u koji je uključeno 5.500 kuna za topli obrok, 5.000 kuna za razliku u plaći te između 500 i 3.000 kuna za godišnji odmor, samo na kamate otpada od 3.500 do 4.000 kuna, kaže Stanišić, a HZMO je dužan platiti i sudske troškove.

Poslodavac je trebao voditi računa o trošenju proračunskog novca ali je napravio "kiks", ustvrdila je Stanišić dodavši da se sindikat prije pokretanja tužbi pokušao dogovoriti s Upravom HZMO-a kako bi se izbjegle kamate, ali ona nije imala sluha.

Poslodavac sada radnicima nudi pogodbu kako ga ne bi tužili, ali i dalje podnosi žalbe na presude općinskih sudova, ustvrdila je Stanišić ocijenivši takvo ponašanje Uprave HZMO-a "smiješnim i apsurdnim".

Pročitajte više