HZZ: "Ne ukidaju se mjere za zapošljavanje mladih"

Foto: FaH

NE UKIDA se niti jedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja niti se privremenom obustavom ona dovodi u pitanje, nego se samo pojedine mjere redefiniraju tako da se sredstva efikasnije koriste, priopćio je Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Iz HZZ-a poručuju da je njihova analiza pokazala da se kod pojedinih mjera novac iz proračuna trošio nekontrolirano i nedovoljno učinkovito po nezaposlene.

"Zbog toga smo uz dogovor sa socijalnim partnerima odlučili obustaviti daljnju provedbu dijela djela mjera na postojeći način, odnosno redefinirati ciljane skupine i uključivati u mjere skupine koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.Sredstva smo odlučili usmjeriti na one mjere koje daju brze i dobre rezultate, kao i na redefinirane mjere koje pravednije i učinkovitije ostvaruju svoju osnovnu funkciju, a to je zapošljavanje nezaposlenih", poručuju iz HZZ-a.

Kažu kako su netočne tvrdnje da su smanjena sredstva za Program aktivne politike zapošljavanja.

"Upravo suprotno, ona su u ovoj godini i veća. Udio sredstava iz proračuna se istina smanjio, ali udio iz europskih fondova se znatno povećao", tvrde, ponavljajući da se kod donošenja odluke nije radilo o pitanju količine sredstava nego stvarnoj učinkovitosti pojedinih mjera.

To se, preciziraju, posebice odnosilo na mjeru stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), koja se provodila 'krajnje neselektivno, i za nedeficitarna zanimanja, za osobe sa VSS-om i bez institucije mentorstva te je ozbiljno rušila cijenu rada'.

"Na primjer, uredi kojima je trebao inženjer građevine, uzimali su mlade s burze kako bi besplatno imali kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om su radili za 2400 kuna. Time je u potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih. Dakle, mjera će i u budućnosti ostati, ali bitno redefinirana. Biti će puno otvorenija najugroženijim skupinama na tržištu rada, a to su mladi koji su najviše do 4 mjeseca u evidenciji nezaposlenih te dugotrajno nezaposlene mlade osobe", najavljuju u HZZ-u.

Pročitajte više