HZZO: Ove godine bez gužvi pri sklapanju dopunskog zdravstvenog osiguranja

OSIGURANICI koji će produljiti police dopunskog zdravstvenog osiguranja ove godine neće morati čekati u redovima pred uredima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Dok su lani osiguranici satima čekali u dugačkim redovima kako bi potpisali policu i podignuli iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja, ove godine sva potrebna dokumentacija stići će im na kućnu adresu, ističe pomoćnik ravnatelja HZZO-a za dopunsko zdravstveno osiguranje Srećko Vuletić.

Osiguranici koji se odluče obnoviti policu morat će samo ispuniti obrazac ponude za sklapanje ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju i poslati je poštom na adresu područnog ureda HZZO-a ili ubaciti u posebno označene sandučiće na mjestima prijavljivanja.

Obrasci za sklapanje ugovora mogu se skinuti na Internet adresi www.hzzo-net.hr ili uzeti u područnim uredima HZZO-a.

Iskoristili smo zakonsku mogućnost da se potpisana ponuda, ako je HZZO nije odbio u roku osam dana, smatra sklopljenim ugovorom, pa stoga HZZO neće tražiti od osiguranika posebno potpisivanje polica i dolazak na šaltere, rekao je Vuletić Hini.

Nakon što HZZO zaprimi potpisanu ponudu, osiguranik će primjerak ovjerene police, iskaznicu dopunskog osiguranja i uplatnice dobiti na kućnu adresu, dodao je Vuletić.

Napomenuo je da osiguranici koji su odlučili sklopiti policu za više mjeseci ili godinu dana ne moraju odmah platiti sve uplatnice koje stignu poštom već prema dospijeću koje je naznačeno na uplatnicama.

Prve police dopunskog osiguranja koje su lani sklopljene na godinu dana ističu 31. svibnja. Radi se o oko 500.000 osiguranika koji su uplatili police u prvih deset tjedana uvođenja dopunskog osiguranja, a za koje se očekuje da će htjeti obnoviti police.

Police će i dalje biti prodavane po cijeni od 80 kuna, a za umirovljenike 50 kuna, i obuhvaćat će istu razinu prava.

Iako je HZZO razmatrao mogućnost ponude više različitih polica, pokazalo se kako je i dalje najoptimalnije postojanje samo jedne police koja pokriva sva prava, kazao je Vuletić.

"Ako bi se pri sklapanju polica vodilo računa o rizičnosti osiguranika ili učestalosti korištenja zdravstvenih usluga, tada bi najskuplje bile police za umirovljenike", upozorio je.

Lani je policu dopunskog osiguranja uplatilo 725.000 osiguranika koji su tijekom pola godine (od 31. svibnja) uplatili ukupno 290 milijuna kuna. HZZO ove godine očekuje oko 800.000 osiguranika i ukupno 600 milijuna kuna.

Broj neplatiša polica je zanemariv i iznosi tek 1,4 posto od ukupnog broja polica dopunskog zdravstvenog osiguranja, kaže Vuletić.

Pročitajte više