HZZO: Turisti imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u cijeloj Hrvatskoj

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) obavještava sve domaće turiste koji su zdravstveno osigurani i spremaju se na odmor da imaju pravo na zdravstvenu zaštitu na području cijele Hrvatske.

Osiguranici imaju pravo ostvariti zdravstvenu zaštitu kod bilo kojeg liječnika u Hrvatskoj koji ima sklopljen ugovor s HZZO-om, dobiti uputnicu ili recept za lijek, ističe pomoćnica direktorice HZZO-a Lidija Hrastić Novak.

U tu svrhu HZZO liječnicima u turističkim mjestima osigurava veći broj uputnica i recepata, dodala je.

Kada je riječ o nekoj akutnoj bolesti poput angine, prijeloma i slično, svaki ugovorni liječnik dužan je pregledati pacijenta koji ima iskaznicu zdravstvenog osiguranja i propisati liječenje.

Kroničnim bolesnicima preporučuje se da prije odlaska na put zatraže od svojega liječnika terapiju za razdoblje odsustva. Takvi bolesnici moraju biti pod nadzorom svojih izabranih liječnika koji najbolje znaju njihovu dijagnozu, rekla je Hrastić Novak.

U slučaju da ugovorni liječnici ne postupe po pravilima ili uskrate neku uslugu, HZZO im može odrediti sankcije, smanjiti glavarine, ili poslati opomenu pred raskid ugovora, a kod težih povreda prava pacijenta tražiti i očitovanje Hrvatske liječničke komore, upozorava Hrastić Novak.

Pacijent koji se pak nađe u situaciji da mora platiti neku od usluga kod ugovornog liječnika, a ne radi se o participaciji koju inače pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje, preporučuje se da obvezno zatraži račun kako bi HZZO imao dokaz na temelju kojega će moći obeštetiti osiguranika, naglašava Hrastić Novak.

"Liječnici uvijek ne postupaju kako bi trebali i mi ne zatvaramo oči pred time, pa će HZZO u takvim slučajevima kazniti liječnika", kazala je.

Iako se puno priča o nepravilnostima kod pružanja zdravstvene zaštite izvan mjesta prebivališta, Hrastić Novak ističe da je pisanih prigovora vrlo malo.

Prošle godine u cijeloj Hrvatskoj bilo je samo 10 pisanih prigovora na pružanje zdravstvene zaštite.

Lokalna samouprava također često sudjeluje u financiranju turističke medicine angažiranjem dodatnih timova u turističkim naseljima ili hotelima koje HZZO također snabdijeva uputnicama i receptima.

Organizacija sanitetskog prijevoza bolesnika u nadležnosti je domova zdravlja i zdravstvenih ustanova koje na tom području imaju ugovor s HZZO-om.

Pomoćnica direktorice HZZO-a upozorava da se u razdoblju pojačanog ljetnog prometa, zbog manjeg broja vozila, može dogoditi da neki pacijenti moraju čekati na sanitetski prijevoz iz jednog u drugo mjesto.

Zdravstvena zaštita stranaca uređena je posebnim konvencijama i različita je od države do države.

Hitna medicinska pomoć i spašavanje života domaćih ili stranih turista neupitna je, bilo da se usluga pruža u domu zdravlja, kod ugovornog liječnika, privatnika ili u bolnici, pa za nju nije potrebna uputnica niti zdravstvena iskaznica.

Pročitajte više