HZZO zaposlio umirovljenu liječnicu osuđenu za primanje mita. Kažu da nisu znali

Foto: Tomislav Miletić (Pixsell) / Index

SPLITSKA liječnica obiteljske medicine, 67-godišnja Milka Paradžik, osuđena je 13. srpnja ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu na godinu dana zatvora, što je zamijenjeno uvjetnom kaznom, a morat će i platiti 35.400 kuna. Kriva je, kako kaže sud, za primanje mita. 

S optužnicom USKOK-a do mjesta kontrolora HZZO-a

Ova je splitska liječnica od 2009. do 2012. godine prepisivala osiguranicima obveznog zdravstvenog osiguranja recepte za lijekove s liste HZZO-a iz ponude trgovačkog društva Farmal d.d. te za to od toga farmaceuta primala novčane nagrade. Sve na štetu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

USKOK je protiv doktorice podigao optužnicu još 2013. godine u sklopu afere Hipokrat, no nevjerojatno zvuči da je, unatoč tom višegodišnjem sudskom procesu, doktorica Paradžik prošle godine vraćena iz mirovine te primljena u radni odnos i to u HZZO-u. 

Doktorica Paradžik ondje radi na radnom mjestu kontrolora HZZO-a za medicinske poslove, za što prima 11.800 kuna plaće. Kada smo upitali HZZO za presudu Paradžik, rekli su nam kako saznanje o presudi za njih predstavlja "neugodnu informaciju". Tvrde nam kako prošle godine, kada su liječnicu primali u radni odnos, nisu znali za sudski proces, a ni za optužnicu USKOK-a. No, krenimo redom.     

Paradžik primala nagrade za prepisane lijekove Farmala

U aferi Hipokrat USKOK je 2013. godine optužio čak 364 osobe te je u zdravstvenom sektoru razotkrio spregu brojnih liječnika i ljekarnika s farmaceutskom tvrtkom Farmalom. Liječnici su lijekove koje proizvodi Farmal prepisivali svojim pacijentima, a bilo je i slučajeva fiktivnog prepisivanja kada bi lijekovima istjecao rok. Te je lijekove, umjesto da idu u otpad, plaćao HZZO. 

Među tim liječnicima našla se i Milka Paradžik. Temeljem optužnice USKOK-a, Županijski sud u Zagrebu presudio je da je doktorica Paradžik od početka 2009. godine do 12. studenog 2012. godine kao liječnica primarne zdravstvene zaštite prepisivala osiguranicima obveznog zdravstvenog osiguranja recepte za lijekove s liste HZZO-a iz ponude trgovačkog društva Farmal d.d.

Sud svjedočenje Paradžik ocijenio neistinitim

Za to je primala nagrade u vidu uplate na žiroračun u iznosu od 8.536,37 kuna, vrijednosnih bonova u iznosu od najmanje 3800 kuna te u vidu plaćenog posjeta tvornici lijekova Bilim u Istanbulu vrijednog 14.000 kuna, pa je tako primila nagradu u vrijednosti od najmanje 26.336,37 kuna, stoji u presudi Županijskog suda u Zagreba.

Paradžik je tijekom tog sudskog procesa porekla počinjenje kaznenog djela primanja mita. Njezinu je obranu sud ocijenio neistinitom. 

"U kratkoj obrani koju je iznijela optužena Milka Paradžik je porekla počinjenje kaznenog djela, a takva obrana je suprotna rezultatima dokaznog postupka. U odnosu na navod obrane sa zapisnika od dana 13. lipnja 2022. da se na reproduciranim snimkama pribavljenim primjenom posebnih dokaznih radnji ne nalazi glas Milke Paradžik potrebno je istaknuti da iz sadržaja reproduciranih razgovora jasno proizlazi da razgovaraju Daniela Ivanišević i Milka Paradžik", stoji u dijelu presude Županijskog suda u Zagrebu. 

Nevjerojatno zvuči da je Milka Paradžik tijekom sudskog procesa ostvarila uvjete za mirovinu, no iz nje je vraćena kada ju je prošle godine, tijekom natječaja, angažirao splitski HZZO. Naime, HZZO je objavio ponovljeni javni natječaj 12. veljače 2021. godine za radno mjesto kontrolor HZZO-a za medicinske poslove za regionalni ured HZZO-a u Splitu.

Paradžik kao najbolji izbor za kontrolora

Stručni uvjeti za radno mjesto bili su: integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij medicine, 5 godina radnog iskustva u struci te odobrenje za rad nadležne komore. Prijavilo se pet kandidata, a od toga se jedan nije odazvao pozivu na razgovor. 

"Milka Paradžik, dr.med., kao kandidatkinja na ponovljenom javnom natječaju ispunjavala je stručne uvjete iz javnog natječaja te je, sukladno izvješću Povjerenstva za testiranje kandidata za prijam u radni odnos u Regionalnom uredu Split, ostvarila najveći broj bodova na usmenom testiranju te je predložena za izbor i zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme", objašnjavaju nam iz HZZO-a. 

HZZO tvrdi da nije znao za sudski postupak 

Kako ističu, HZZO nije imao saznanja o tome da se protiv Paradžik vodi kazneni postupak s obzirom na to da se na HZZO ne primjenjuje posebni propis prema kojemu su kandidati obvezni dostaviti uvjerenje o tome. 

"Milka Paradžik tijekom radnog odnosa u HZZO-u obavlja poslove sukladno pravilima struke te u okviru obavljanja poslova radnog mjesta njezin rad se ocjenjuje savjesnim i primjerenim", ističu u HZZO-u. Na izravan upit o presudi kažu nam kako je to - neugodna informacija.   

"Saznanje o presudi za HZZO predstavlja neugodnu informaciju te se poduzimaju potrebne radnje, odnosno postupak vezan za prestanak radnog odnosa Milki Paradžik, s obzirom da imenovana ima s HZZO-om sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme", stoji u odgovoru HZZO-a. Podsjetimo, presuda je iz srpnja ove godine, u trenutku kada pišemo ovaj članak već je studeni. 

Pročitajte više