I bivši slovenski predsjednik Kučan zalaže se za Arbitražni sporazum

"ČINI se da su svi koji su sudjelovali u stvaranju države, protiv Arbitražnoga sporazuma, ali ja sam za taj sporazum", rekao je bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan. "Naravno da se radi o pitanju koje izaziva emocije, a njihov intenzitet izvire iz toga što je Sporazum potpisala sadašnja, a ne bivša vlada", dodao je Kučan na javnoj tribini o Arbitražnom sporazumu o rješavanju graničnoga spora s Hrvatskom.

"Hrvatska nam je susjeda, a ne vrag"

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar je komentirao nedavne izjave Borisa Pahora, Francea Bučara i Tina Hribara koji su se usprotivili Arbitraži, te ih nazvao neutemeljenima. "Radi se o teškim i neistinitim riječima. Ja sam već više puta naglasio da Hrvatsku doživljavam kao susjedu, a ne kao vraga, te da s njome moramo razvijati prijateljske odnose. Na nama je da riješimo granično pitanje za čije je rješenje bilo i ranije prilika, ali su sve upropaštene", rekao je Žbogar.

"Nadam se da će ljudi na referendum izaći trijezne glave te da će pravilno odlučiti", rekao je Žbogar koji je dodao da će "biti jako loše" ako Sporazum ne prođe. Žbogar je dodao kako bi najbolje rješenje zacijelo bilo bilateralno, ali je, s obzirom na okolnosti i ranije pokušaje nalaska rješenja, Arbitražni sporazum puno bolje rješenje od rješenja pred sudom u Haagu ili Hamburgu", zaključio je Žbogar.

Pročitajte više