I britanski mediji pišu o talijansko-hrvatskom sporu oko Marka Pola

VIJEST o Mesićevom otvaranju muzeja o Marcu Polu u kineskom gradu Jangcou te talijanski bijes oko toga što muzej o jednom od najpoznatijih istraživača u povijesti otvara bivši hrvatski predsjednik, a ne talijanski izaslanik, pojavila se i u britanskim medijima.

Muzej u Jangcou je otvoren zato što je Polo tamo živio od 1282. do 1284. godine, a Mesić je na otvorenju rekao da je Polo "svjetski istraživač, rođen u Hrvatskoj, koji je otvorio Kinu Europi".

Britanski The Telegraph izvještava da su Talijani pobjesnjeli "nakon što je Stjepan Mesić otvorio muzej o venecijanskom istraživaču".

Podsjećaju da točan datum i mjesto rođenja Marca Pola nisu poznati, ali da većina znanstvenika smatra da je rođen u Veneciji, dok im se neki povjesničari suprotstavljaju s tezom da je rođen na Korčuli.

Prema toj teoriji, piše The Telegraph, Otac Marca Pola je bio dalmatinski trgovac Maffeo Pilić koji je nekon preseljenja u Veneciju promijenio ime u Polo.

Talijanski list Corriere della Sera je tijekom prošloga tjedna Mesićev potez Mesićevu izjavu ocijenio "apsurdnom i provokativnom".

Pročitajte više