I dalje će biti hladno, idućih dana se očekuju kiša i mraz

Ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U HRVATSKOJ će danas prevladavati djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom, a u Dalmaciji većinom sunčano, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Uglavnom u unutrašnjosti lokalno može biti malo kiše, pogotovo na istoku, a u gorju i malo snijega.

Vjetar će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, većinom u Podravini, Slavoniji i Baranji.

Na Jadranu će ujutro puhati umjerena i lokalno jaka bura, a poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura bit će između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva, a u gorju malo niža.

Upozorenje DHMZ-a

DHMZ je danas objavio žuto upozorenje za gotovo cijelu zemlju. Na kontinentu je upozorenje oglašeno zbog niskih temperatura i mraza. 

"Budite na oprezu zbog niskih temperatura koje se očekuju. Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika", pišu iz DHMZ-a.

Za obalna područja upozorenje se odnosi na buru i udare vjetra. Upozorenje se ne odnosi na splitsku i dubrovačku regiju, zapadnu obalu Istre, te Kvarner i Kvarnerić.

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", pišu iz DHMZ-a.

Niske temperature i mraz u unutrašnjosti

Pretežno vedro je u jutros u većem dijelu zemlje, zahvaljujući grebenu anticiklone koji se pruža sa sjeverozapada Europe. U skladu s vedrim prilikama, temperature su jutros niske, i do -4 u Bednji i Gospiću, kazala je za N1 televiziju meteorologinja Tea Blažević.

Ima i pojave mraza u unutrašnjosti, što ponovno stvara probleme poljoprivrednicima, prebrzo nakon prošlotjednog "udara" u kojem je šteta na voćkama u pojedinim općinama bila višemilijunska.

Najkritičnije su voćke u cvatu, poput bresaka, marelica, trešanja, nektarina, krušaka, jabuka, šljiva, višanja i drugih kultura.

Nastavlja se zadržavanje hladnog zraka

Hladan zrak nastavit će se zadržavati nad našim područjem. Kako zbog niskih temperatura postoji velika opasnost od poledice, osobito u Gorskom kotaru i Lici, ako prometujete tim područjem dobro bi bilo i dalje koristiti zimske gume, iako danas prestaje obaveza korištenja.

Što se oborine tiče, u nastavku dana može pasti i malo kiše u unutrašnjosti, i to najizglednije u Slavoniji i Baranji.

Za vikend će povećava vjerojatnost za oborinu, osobito u nedjelju, kada je moguća kiša u unutrašnjosti.

Od nedjelje malo toplije

Od nedjelje će biti promjenjivo proljetno vrijeme, lokalno i pljuskovi, te malo toplije, ali uz temperaturu i dalje većinom nižu od prosjeka.

"Na Jadranu će noću i ujutro puhati umjerena bura, na sjevernom dijelu povremeno i jaka, a danju uglavnom sjeverozapadnjak", rekla je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

"Iako su pred nama mirniji, sunčaniji i topliji dani, pozornost treba obratiti na jutra u četvrtak i petak, kada će na kopnu biti mraza. Srećom, ne tako jakog kao početkom veljače, ali i dalje opasnog za osjetljive biljke", kaže Klemenčić Novinc.

HAK: Oprez, mokri kolnici

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica na cestama u unutrašnjosti, osobito na mostovima i nadvožnjacima, upozoravaju u četvrtak iz Hrvatskog autokluba (HAK), a vozače pozivaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Povremeni zastoji mogući su na cestama gdje traju radovi.

Zbog radova u istočnoj cijevi tunela Mravince za sav promet zatvoren je dio državne ceste DC1 "Brze ceste Solin-Klis" u smjeru čvora Klis Grlo od prijelaza "Dračevac" do prijelaza "Majdan". Vozi se dvosmjerno kolnikom u smjeru Splita.

U prekidu je katamaranska linija Vis-Split.

Pročitajte više