Milanović je danas dotakao novo dno. I dalje mislite da je Kolinda bila gora?

Foto: EPA

PRIZNAJEM, bio sam jedan od onih koji su mislili da od Kolinde Grabar-Kitarović kao predsjednice Republike Hrvatske ne može gore. Uzvanici na njenoj inauguraciji su bili posebna mješavina ratnih zločinaca i krimosa, ona je serijski ispaljivala gafove, estradizirala funkciju, umiljavala se ekstremnoj desnici, blamirala po svijetu itd.

Mislio sam da gore od toga ne može, da Zoran Milanović jednostavno ne može dosegnuti dno koje je tijekom svojeg petogodišnjeg mandata dodirnula Kolinda. Onda je nacija glasala, Milanović je izabran i predsjednički mandat mu je započeo prilično dobro. Nije se previše eksponirao u javnosti, nije se bespotrebno sukobljavao s vladom, nije estradizirao funkciju, govorio je o "Republici Hrvatskoj", a ne o "Domovini" itd.

Nema kog nije izvrijeđao

Nije dugo trajalo. Otkako je pukla afera s Kovačevićevim tajnim klubom u Slovenskoj ulici, u kojem je, među ostalima, Milanović tijekom lockdowna žderao ribu, predsjednik je pukao kao kokica i otad se ne zaustavlja. Verbalno mitraljira skoro pa svakodnevno. Nema ga u javnosti samo onda kada se otkrije nešto neugodno po njega, onda se na nekoliko dana skrije u hladu Pantovčaka, no inače je sveprisutan. Prisutniji i od Kolinde.

Jedan je tekst nedovoljan da se nabroje svi Milanovićevi ispadi, za to bi trebala knjiga, pa ćemo se ovdje prisjetiti samo the greatest shits: vrijeđanja saborskih zastupnica oporbe kao narikača jer su se usudile kritizirati ga, odlikovanja optuženih za ratne zločine, vraćanja odličja Branimiru Glavašu, napada na ženske udruge, prozivanja Milorada Pupovca argumentima ustaške desnice, sustavne javne difamacije analitičara Žarka Puhovskog, niza proruskih i antiukrajinskih izjava, relativiziranja genocida u Srebrenici itd. 

Tko bi se sjetio svega, Milanović skoro svakodnevno riga vatru, vrijeđa, omalovažava, ismijava, pritom uvjeren kako je sve što on učini i kaže suho zlato.

Dno koje je dotaknuo je drugačije od Kolindinog, ali i dalje dno 

Milanović je definitivno drugačiji od Kolinde i dno koje je on dosegnuo je drugačije, ali je i dalje dno. Dodatni je problem s njime što je on toliko samozaljubljen da nije u stanju nikada prepoznati vlastite pogreške ni ušutjeti kad treba, nego uobičajeno daje gas. On tako ima običaj dosegnuto dno nastaviti probijati, uvijek gleda može li otići još niže. Bogme, pokazao je da može!

Najnovije predsjednikovo dno su njegovi jučerašnji i današnji antiromski ispadi. 

>> VIDEO Milanović: Ako ćete staviti klimu na 25, prodajte ju Romima

Komentirajući vladine preporuke o štednji energije, Milanović je u jednom trenutku rekao: "Ako ćete stavit klimu na 25, prodajte ju Romima, oni će nešto napraviti s tim, oni su vrlo spretni u tomu."

Bio je to još jedan standardni Milanovićev uličarski ispad, kojim je širio stereotipe o Romima.  No, nakon što su došle osude te izjave te zahtjev za isprikom koji mu je uputio saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, Milanović je danas odlučio - dati gas.

Pa ako je jučer bilo sumnje da predsjednik RH ima predrasude prema Romima, danas je on to u svoj raskoši svoje verbalne dijareje potvrdio.

>> Milanović o Kajtaziju: Idi se okupaj. U moru

Što je danas rekao o Romima i Kajtaziju?

Evo samo jednog dijela te gnjusne antiromske tirade: "Nisam se jednom potukao radi zaštite časti i prijateljstva kad su Romi u pitanju, ali hajde, dosta više tog prenemaganja. Jesam možda rekao da su Romi lopovi? Ili sam širio predrasude i stereotipe? Zna se tko krade u ovoj zemlji i tko krade metal. Jesam ja rekao da Romi kradu? Jesam trebao reći da su Romi doktori znanosti? Pa ni ja nisam. Dosta tog prenemaganja i ispričavanja. Gdje je kraj tom ispričavanju, za ovo, za ono… Stalno se mora netko nekome ispričavati, kome da se ispričam, za što? Gospodin Kajtazi, prvo je uopće pitanje je li on Rom, hajde prokopajte to koliko je on stvarno Rom."

Milanović je počeo standardno, kao i svi rasisti, s time da on ima neke svoje "privatne Rome", za koje se, eto, tukao, pa to dokazuje da ne širi rasističke bljuvotine. Onda se pravio blesav u vezi implikacija svoje jučerašnje izjave o Romima, da bi onda posve poludio jer se netko od njega usudio zatražiti ispriku. Mačo Milanović nije tip koji bi se ikome ispričao, naročito kad bi trebao.

Tragikomična Kolinda je ipak bila manje zlo 

Kajtaziju je onda poručio da se ide okupati, izvalio je da predrasude nisu loše, a onda još krenuo u doista suludo objašnjenje kako su predrasude prema Židovima dovele do njihova istrebljenja u Drugom svjetskom ratu (iste one predrasude koje i nisu loše, jel), pritom zaboravljajući da su i Romi doživjeli sličnu sudbinu pod nacističkom vlašću, sa sličnim "argumentima" kao i Židovi. Doista, bilo je to probijanje novog dna. Ne da se naš predsjednik, samo buši li buši.

Nakon svega čini se da je tragikomična Kolinda sa svojim estradnim glavinjanjem ipak bila manje zlo. Milanović je u kampanju išao sa sloganom "Normalno", a otkako je predsjednik, doista vrijedno radi na tome da u hrvatskom društvu normalizira razna zla - od antiženskih stavova do rasističkih predrasuda prema Romima. Predsjednik RH u javnosti širi zlo i nema tih verbalnih akrobacija iz Milanovićevih usta koje to mogu opravdati. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više