I Financial Times pisao o Umjetničkom paviljonu na Lopudu

SVJETSKE poslovne i lifestyle novine Financial Times u posebnom vikend izdanju posvećenom kulturi i umjetnosti objavile su članak o jedinstvenom projektu suvremene umjetnosti "Umjetnički paviljon - Your Black Horizon" koji je međunarodna umjetnička zaklada Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (T-B A21) pod predsjedanjem svjetski poznate kolekcionarke suvremene umjetnosti Francesce von Habsburg, u lipnju ove godine postavila na otoku Lopudu nadomak Dubrovnika.

Riječ je o suvremenoj svjetlosnoj instalaciji, rezultatu zajedničkog rada dansko-islandskog umjetnika Olafura Eliassona i londonskog arhitekta Davida Adjayea, koju je Zaklada T-B A21 naručila i svečano predstavila s velikim uspjehom među kritičarima i javnosti u lipnju 2005. godine kao dio službenog programa 51. Bijenala likovnih umjetnosti u Veneciji te ponovo otvorila prilikom 10. venecijanskog bijenala arhitekture 2006. godine.

Uz osvrt na ovo jedinstveno djelo suvremene umjetnosti te dosadašnji rad umjetnika, zaklade T-B A21 i Francesce von Habsburg, Financial Times tako je svjetskoj (poslovnoj i kulturnoj) javnosti predstavio dubrovački otok Lopud kao jedinstvenu turističku, ali kulturnu mediteransku destinaciju neopisivih prirodnih ljepota s bogatom, svjetski vrijednom, suvremenom umjetničkom ponudom.

"Naša želja od samog početka bila je da ovim projektom pridonesemo raznovrsnosti sadržaja na otoku Lopudu te potpomognemo njegovo profiliranje kao turističke destinacije prepoznatljive ne samo po prekrasnoj povijesnoj baštini, već i probranim djelima suvremene umjetnosti, te da na taj način pridonesemo revitalizaciji otoka i boljitku otočke zajednice. Vidljivo je kako smo i uspjeli u toj namjeri, jer osim predstavljanja otoka Lopuda i projekta Paviljona na stranicama Financial Timesa u prilog tomu svjedoči i broj osoba koje su posjetile Paviljon i otok u posljednja dva mjeseca, od njegova otvorenja do danas!", istaknula je Francesca von Habsburg na čiju se inicijativu i ostvario ovaj projekt.

Naime, u protekla dva mjeseca, od otvorenja Paviljona 20. lipnja ove godine pa do 20. kolovoza Paviljon na otoku Lopudu posjetilo je više od 3.000 posjetitelja.

Paviljon ostaje otvoren do 31. listopada ove godine.

Pročitajte više