I Kinezi svoje nerede imaju: Tisuće se u Qianxiju sukobile s policijom zbog strogih pravila parkiranja

TISUĆE izgrednika preplavile su jučer ulice grada Qianxija u siromašnoj pokrajini Guizhou i sukobile se policijom zbog strogih pravila o parkiranju.

Incident je buknuo nakon što su lokalni službenici navodno gurnuli stariju damu koja je nepropisno parkirala svoj motocikl. Kada se vijest o tome proširila gradom, tisuće prosvjednika brzo su izašle na ulice i započele nerede. Po nepisanom pravilu koje ima globalnu snagu, a lokalni učinak, prosvjednici su prvo krenuli na policiju. Zapalili su nekoliko njihovih automobila i krenuli prema upravnoj zgradi. Prosvjedi su trajali skoro cijelu noć, a desetak policajaca je ozlijeđeno, javlja Xinhua. S druge strane, i policija je uhitila deset izgrednika.

Kineske gradove u posljednje vrijeme često zapljuskuju ovakvi kratkotrajni izljevi bijesa i ustanka. Prošlog mjeseca su glasine da su lokalni policajci ozlijedili prodavača voća izazvale opću pobunu i nerede u gradu Anshumu, nekih 60 kilometara od Qianxija. U oba slučaja je gnjev bio upućen na takozvane "chengguane", koji održavaju red na kineskim ulicama i svojevrsni su red policije za nisku razinu zločina. Oni u cijeloj zemlji uživaju nesimpatije javnosti jer su poznati po nepotrebnoj primjeni grubosti i nasilja nad civilima.

Pročitajte više