I koalicija "Splitski đir" i HDZ za nastavak pregovora s Jerkovljevom listom

KOALICIJA "Splitski đir", koju čine SDP, HNS, HSU i HSS, priopćila je danas kako podupire nastojanja Nezavisne liste nositelja Željka Jerkova, tzv. "Liste Velog mista", u njezinoj namjeri da dobije potporu petorice gradskih vijećnika s kojima bi zajedno, na konstituirajućoj sjednici 21. lipnja, predložila kandidate za dužnosti u novom gradskom Poglavarstvu.

Jerkov je tu ponudu objavio prošloga tjedna nakon što je njegova lista odbila ponude i HDZ-a i te koalicije za zajedničkim sastavljanjem Poglavarstva.

Čelnici četiriju splitskih stranaka, okupljenih u koaliciju "Splitski đir", u priopćenju ističu kako su spremni ponovno sjesti za pregovarački stol i upoznati se s konkretnim prijedlozima "Liste Veloga mista", kako bi se izravnim razgovorom, a ne preko medija, pokušali dogovoriti o novom sastavu gradske vlasti, koja bi dobila većinsku potporu u Vijeću.

I iz splitskoga HDZ-a poručuju da su spremni razmotriti prijedloge "Liste Veloga mista", no predsjednik stranke Zvonimir Puljić nije želio prognozirati što će se dogoditi 21. lipnja rekavši samo kako će se ovoga tjedna, u nastavku pregovora, doći do rješenja. "Sve će se doznati na sjednici Gradskog vijeća", kratko je poručio.

Sporazum Splitskog đira, koji ima deset vijećnika, i Jerkovljeve liste, s četiri vijećnika, osigurao bi im većinu od 14 glasova u 25-eročlanom Vijeću koja je dovoljna za izglasavanje povjerenja njihovu prijedlogu Poglavarstva.

HDZ-u bi, međutim, u slučaju da postigne dogovor s "Listom Velog mista", nedostajala još tri glasa koja može dobiti jedino od Hrvatske unije predvođene HČSP-om Luke Podruga koji, pak, postavlja određene uvjete oko imena ljudi koji bi ušli u Poglavarstvo, a koji su i doveli do prekida prvih pregovora prošloga tjedna.

Po jednoga vijećnika osvojili su HSP i Nezavisna lista bivšeg SDP-ovca Slobodana Beroša.

Pročitajte više