I Kofi Anann se slaže: Rat protiv droge je propao, treba legalizirati marihuanu

POSEBAN odbor sastavljen od bivših predsjednika, utjecajnih političara i intelektualaca, zaključio je, u sklopu studije o borbi protiv droge, kako je globalni rat protiv droge doživio propast, izvještava CNN.

Članovi ovog odbora, među kojima su bivši Glavni tajnik UN-a Kofi Annan, osnivač Virgina Richard Branson i nobelovac Mario Vargas Llosa, propituju ustaljena mišljenja o tržištu i upotrebi droge.

Grupa je iznijela nekoliko zanimljivih preporuka i zaključaka. Tako smatraju da treba prestati krivično goniti i stigmatizirati ljude koji uživaju drogu, ali ne štete drugima, te da treba poticati vlade da naprave eksperiment s legalizacijom nekih droga, pogotovo marihuane. Osim toga sugeriraju pokretanje nekih mjera za smanjenje štete, poput lakšeg pristupa čistim iglama, te napuštanje dogme o nultoj toleranciji u korist boljeg obrazovanja mladih na drugim razinama.

"Teorija da povećana represija i zabrana vodi do smanjivanja tržišta drogom nije dala ploda. Baš suprotno, ilegalno tržište drogom i grupe organiziranog kriminala su jačale otkad su uvedene strože mjere", zaključili su članovi odbora.

Ovaj izvještaj dolazi u trenutku kad zemlje poput Meksika pate od široko rasprostranjenog nasilja vezanog uz posao s drogom. Preko 40000 tisuća ljudi ubijeno je u Meksiku u protekle četiri godine u borbi suprotstavljenih narko kartela za kontrolu nad švercerskim koridorima. Bivši meksički predsjednik također je sugerirao legalizaciju droge kao dio rješenja za probleme u njegovoj zemlji.

Mišljenje ovog odbora samo je jedno u nizu sve glasnijih poziva za drugačijim pogledom i pristupom problemu droge.

Pročitajte više