I manjine odlučuju: SDSS će koalirati s onim tko garantira stabilnu i jaku vladu

U SITUACIJI kada su HSP i HSU ostali na samo jednom zastupniku, a HDZ i SDP su gotovo izjednačeni, iznimno je porasla važnost  zastupnika nacionalnih manjina. Stabilna vlada bez njih se neće moći složiti.

Milorad Pupovac, čiji je SDSS osvojio sva tri mandata za zastupnike srpske manjine, u razgovoru za Index rekao je da je svjestan njihove delikatne situacije kad o njima ovisi sastav  buduće vlade. Pupovac kaže da su mu i ostali zastupnici manjina rekli da žele sudjelovati u postizbornoj koaliciji. No, još uvijek se nije želio izjasniti hoće li krenuti prema desnoj ili prema lijevoj vladi.

"Nama nije važno hoće li vlada biti lijeva ili desna. Nama je važno dobiti vladu bolju od prošle, koja će riješiti sve naše probleme, sve ono što Hrvatska treba riješiti prije ulaska u Europsku uniju," kaže Pupovac.

Pupovac za postizbornu koaliciju ima jedan važan uvjet. "Mi ćemo ići s onim koji nam dokaže da će imati jaku i stabilnu vladu. To je najbitiniji uvjet. Ako nam se dokaže da će vlada biti jaka, onda ćemo i mi biti zainteresirani da sudjelujemo u toj vladi", rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac kaže da još nitko s njima nije razgovarao o budućoj vladi te očekuje da uskoro dođe do razgovora, na kojima će SDP ili HDZ morati dokazati da će moći sastaviti jaku vladu.

I manjine odlučuju

UZ HSS i HSLS, mandati manjinaca mogli bi biti presudni za formiranje Vlade.
 
Tri srpska zastupnika (Pupovac, Stanimirović i Gajica) 2003. godine podržali su Ivu Sanadera. No podsjetimo se da Ivica Račan tada nije imao hrabrosti ili volje upustiti se u pregovore za sastav manjinske Vlade.
 
Pupovac najavljuje kako će srpski kandidati koalirati s vladajućima, što znači da su u ovom trenutku u pregovorima s obje strane.

 
Kad bi Srbi i "potpisali" za Sanadera, HDZ (s dijasporom i umirovljenicima) bi se popeo na 69 mandata. Za većinu u Saboru preostalih 8 mandata morali bi potražiti u HSS-u i HSLS-u.
 
Šemso Tanković i Mađar Deneš Šoja su za SDP, Vladimir Bilek je član HNS-a, Furio Radin je član IDS-a. Sa njima četvoricom blok SDP-HNS-IDS penje se na 71 mandat. Preostalih 6 mandata za većinu u Saboru moraju potražiti u HSS-u i HSLS-u.
 
Zdenka Čunhil, predstavnica češke i slovačke manjine, je članica HSS-a.

D.M.

Pročitajte više