I policija istražuje liječenje mrtvih u dugoreškoj bolnici, Milinoviću za nepravilnosti dojavili još lani!

SKANDAL oko fakture koju je za liječenje već preminulog pacijenta Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa izdala Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, ne stišava se. Jutarnji list piše kako je iz HZZO-a potvrđeno da je bolnica na fakturi izdanoj na neradni dan, 5. kolovoza (Dan domovinske zahvalnosti, op. a.), promijenila čak i ime pacijenata te lažirala dijagnozu i šifru liječnika primarne zdravstvene zaštite. Zbog svega toga slučaj je počela istraživati i policija.

> Bolnica u Dugoj Resi naplaćivala liječenje mrtvih pacijenata, HZZO poslao samo opomenu?!

"Ništa bez ravnateljice Herte Belobrajdić"

"Ne znam kako je moguće da je faktura izdana na neradni dan. Računovodstvo inače radi od ponedjeljka do petka, odnosno vikendom i praznicima nikad ne radimo. Ne znam ni to kako je moguće da sam fakturirala nešto dva mjeseca nakon smrti bolesnika. Zatekli ste me malo. Gledajte, nemojte misliti da nekoga štitim. Uopće mi ne morate ništa pričati o bolnici. Ja tamo radim i sve je meni jasno. Nisam napravila ništa na svoju ruku i bez ravnateljice Herte Belobrajdić. U bolnici se događaju puno gore stvari od ove fakture. HZZO je sve to lijepo utvrdio u nadzorima, ali ne znam zašto nitko nije ništa poduzeo", ispričala je djelatnica Specijalne bolnice Romana Špundak.

Špundak je novinarima rekla i kako se uoči dolaska kontrole HZZO-a u bolnici provode namještanja računa i brojnog stanja pacijenata, a na upit jesu li se u dugoreškoj bolnici krivotvorili ulazni računi da bi se mogli lažirati izlazni je odgovorila: "To niste rekli ni vi ni ja, to je rekao HZZO".

Milinović obaviješten još prošle godine!

Jedan od djelatnika bolnice još je 18. srpnja prošle godine poslao dopis ministru zdravstva i socijalne skrbi Darku Milinoviću, u kojem ga upozorava na nepravilnosti. Međutim, iako je od tada prošlo više od godinu dana, ministar niti je odgovorio na dopis, niti se potrudio poslati inspekciju i nepravilnosti istražiti.

Inspekcija HZZO-a je nepravilnosti kojima je državni proračun oštećen za milijune kuna, među kojima su i lažno fakturiranje lijekova koje je bolnica dobivala iz donacije, krivotvorenje ulaznih i izlaznih računa za (ne)utrošene lijekove i materijal, neopravdane hospitalizacije i liječenja te fakture za liječenje mrtvih pacijenata, otkrila još prije tri godina, a bolnica i odgovorni su zaradili jedino pismenu opomenu.

Belobrajdić: Uočeni su neki propusti koji nisu kaznena djela

Ustanova kojoj je na čelu HDZ-ovka Herta Belobrajdić ne samo da nije snosila sankcije već je i prikazivana kao jedna od najboljih bolnica s pozitivnim poslovanjem. Za inspekcije HZZO-a je, piše Jutarnji list, uvijek znala nekoliko dana unaprijed pa je imala vremena stanje u ustanovi prilagoditi inspekciji!

"Bolnica Duga Resa posluje pozitivno, transparentno i prema odredbama zakona i pratećih propisa. Prilikom redovnih i izvanrednih kontrola tijekom proteklih godina uočeni su neki propusti koji prema nalazima Državnog odvjetništva u Karlovcu, inspektora HZZO-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi ne predstavljaju obilježja kaznenog djela", rekla je o cijelom skandalu Belobrajdić.

Pročitajte više