I roboti u trgovinama moraju imati slobodnu nedjelju, odlučio je njemački sud

Ilustracija: Shutterstock

Roboti u supermarketima, prema kršćanskom načelu, također moraju imati slobodnu nedjelju, presudio je njemački sud, podržavajući time stoljetnu zabranu trgovanja nedjeljom. Regionalni lanac trgovina Tegut, koji eksperimentira s oko 40 potpuno automatiziranih trgovina, prolazio je kroz pravnu bitku jer je sindikat uslužnog sektora Verdi smatrao da trgovine koje su stalno otvorene mogu imati loše posljedice po ljudsku radnu snagu.  

Sud u pokrajini Hesse se složio sa sindikatom da automatizirane trgovine ne smiju raditi nedjeljom, pozivajući se na 1700 godina staro kršćansko načelo "nedjeljnog odmora" koje je dio ustava. Troje sudaca je jasno navelo u presudi da slobodna nedjelja u Njemačkoj ima šire značenje od slobodnog dana.  

Pritom su ukazali na kršćansko podrijetlo načela koje je prije više od 1700 godina proglasio rimski car Konstantin Veliki. "Nedjeljni odmor" je dio njemačkog ustava od 1919. godine, a potvrdio ga je i ustavni sud presudom iz 2009. godine. 

"Presuda je groteskna, ovdje se radi o automatima"

Thomas Stäb, član uprave Teguta, rekao je za Financial Times da je presuda groteskna, navodeći da se ovdje zapravo radi o svojevrsnim automatima. Sindikat Verdi je pred sudom kazao da bi kontinuirani rad takvih trgovina mogao dovesti do daljnjih ublažavanja pravila trgovanja nedjeljom i da bi radnici trebali imati zagarantiran slobodan dan kako bi proveli vrijeme s obitelji. 

Tegut, supermarket u švicarskom vlasništvu, ima oko 300 konvencionalnih prodavaonica diljem zemlje i četrdesetak inovativnih (automatiziranih), u kojima kupci na ulazu ostave osobnu iskaznicu, a zatim sami kupe i plate na blagajni odabrani artikl. Stäb navodi da su u automatiziranim trgovinama imali više krađa, ali da je krajnja zarada nadmašila gubitke. 

"Naše društvo treba poseban dan u tjednu u kojem se mogu slaviti kršćanske vrijednosti"

U Njemačkoj trgovine ne smiju raditi nedjeljom. Iznimke su restorani, željezničke postaje, zračne luke i benzinske postaje. "Naše društvo treba poseban dan u tjednu u kojem se mogu slaviti kršćanske vrijednosti i provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima", kazao je Philip Buttner iz protestantske crkve koja lobira protiv rada nedjeljom. 

No, oni koji zagovaraju kontinuiran rad automatiziranih trgovina smatraju kako rad nedjeljom može koristiti potrošačima. "Alternativa kioscima i benzinskim postajama mogla bi stvoriti veću konkurenciju i niže cijene, što bi koristilo potrošačima", rekao je ekonomist Jan Büchel.  

Vlada Hessena je kazala kako je spremna razmisliti o zakonskoj iznimci za automatizirane trgovine. Odluka suda se odnosi samo na područje pokrajine, tako da će automatizirane trgovine i dalje moći raditi u drugim njemačkim državama. 

Pročitajte više