I Šegon je kao Karamarko mislio da Povjerenstvo nije u pravu, žalba mu pala na Upravnom sudu

Foto: FaH

POVJERENSTVO za odlučivanje za sukob interesa od jučer se nalazi pod udarom HDZ-ovih simpatizera i njihovih glasila, no činjenica je kako je ovo Povjerenstvo kaznilo čak 7 ministara u bivšoj Vladi Zorana Milanovića. Kažnjeni su tako: Andrea Zlatar Violić, Siniša Varga, Gordan Maras, Ivan Vrdoljak, Branko Grčić i Tihomir Jakovina. Kod 11 zamjenika i pomoćnika ministra utvrđen je sukob interesa.

> Index otkrio najveću SDP-ovu korupcijsku aferu

Isto tako činjenica je kako Povjerenstvo rijetko odnosno gotovo nikako ne gubi sporove kada se dužnosnici žale na njihovu odluku na Upravnom sudu.

Posljednji koji je osjetio jačinu Povjerenstva je Branko Šegon kojem Upravni sud prošli tjedan odbio žalbu na rješenje Povjerenstva.

Podsjetimo, Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je postupak protiv Branka Šegona radi utvrđivanja da li se dužnosnik u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u situaciju sukoba interesa te je li prekršio neko od načela djelovanja iz članka 5. ZSSI-a zbog stupanja u poslovni odnos Facta Vere s HBOR-om i to nakon što je Index 10. siječnja objavio članak o kreditu kojega je dobila Šegonova Facta Vera.


Šegon je u Ministarstvu financija upravljao radom Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, a 2013. godine HBOR je dobio 850 milijuna državnih kuna dok je Šegon bio zadužen za nadzor kako se upravlja tim novcem, obavljao je i kontrolu kreditnih institucija.

"Šegon je imao nadzor nad korištenjem proračunskih sredstava koja idu u HBOR! Ogromna šteta je nanesena i HBOR-u i Vladi jer u NO HBOR-a sjedi dosta ministara. ", kazala je članica Povjerenstva za sukob interesa Branka Lukačević Gregić na sjednici Povjerenstva 7. ožujka ove godine kada je donesena odluka.

U pismenoj odluci naglašavalo se da Šegon nije prijavio jamstva na kredit te da nije odijelio "privatno od javnog" u slučaju kredita Facta Veri. Na taj način povrijedio je načelo jednakosti pred zakonom, stoji u pismenoj odluci Povjerenstva. Pismena odluka Povjerenstva potvrdila je kaznu od 40 tisuća kuna.

Povjerenstvo je naglasilo dvojbu je li tvrtka Facta Vera uopće mogla dobiti kredit HBOR jer se "izričito navodi da se krediti ne mogu koristiti za namjenu refinanciranja, niti za povrat ranije odobrenih kredita poslovnih banaka". 

Upravni sud odbio je Branku Šegonu zahtjev da se poništi odluka Povjerenstva. 

p-4-14-16-49

Pročitajte više