I Sjeverna Irska želi legalizirati abortus. Što će sada biti tamo?

Hina/EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May u sporu je s ministrima i zastupnicima iz svoje Konzervativne stranke jer je odbila podržati reformu iznimno strogih zakona o abortusu u Sjevernoj Irskoj, nakon što je Irska na referendumu odlučila ukinuti svoju zabranu.

Naime, iako Velika Britanija uz Nizozemsku, Švedsku, Austriju, Norvešku, Švicarsku, Belgiju i Francusku ima jedno od najliberalnijih europskih zakonodavstava po pitanju abortusa na zahtjev prema kojem je isti dopušten do 24. tjedna trudnoće, on se ne odnosi na Sjevernu Irsku. Tamošnji propisi jesu neznatno blaži nego postojeći u Irskoj, no još uvijek se smatraju izrazito rigidnima. Naime, u britanskom dijelu Irske abortus je dozvoljen jedino u slučaju da su žene u životnoj opasnosti ili ako nastavak trudnoće može rezultirati ozbiljnim i dugotrajnim oštećenjima fizičkog ili mentalnog zdravlja žene.

Borba za legalizaciju abortusa u obje se zemlje vodi već dugo i tamošnji aktivisti i aktivistkinje imaju dugu tradiciju suradnje te stoga ne čudi gotovo istovremen zahtjev za legalizacijom pobačaja i u Sjevernoj Irskoj.

Premijerki May tako sada iz kabineta stižu pozivi da ukine stroga pravila o abortusu u Sjevernoj Irskoj i da uskladi tamošnje zakone s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Penny Mordaunt, britanska ministrica za žene i jednakost, smatra kako pobjeda oko legalizacije abortusa treba dovesti do promjene i sjeverno od irske granice.

"Povijesni i veliki dan za Irsku i nadamo se i za Sjevernu Irsku", rekla je Mordaunt. "Ta nada treba biti ispunjena", dodala je.

Vlada u Londonu može donositi odluku za Sjevernu Irsku u kojoj je vlada u kolapsu

Glasnogovornica britanske premijerke je u nedjelju naglasila kako promjenu pravila može provesti samo vlada u Belfastu, no ona ne funkcionira od siječnja prošle godine nakon što je propao dogovor o podjeli vlasti između irskog nacionalističkog Sinn Feina i Demokratske unionističke stranke (DUP).

Od kolapsa vlasti u Belfastu velike odluke za tu regiju donose britanski dužnosnici, a to znači da vlada u Londonu može izravno donositi odluke za Sjevernu Irsku.

Britanska čelnica je u nedjelju na Twitteru "čestitala irskom narodu na njihovoj odluci", no nije otkrila što će to donijeti Sjevernoj Irskoj koja ima jedne od najstrožih zakona o abortusu u Europi, koji kao razloge za taj čin ne priznaju silovanje ili malformaciju fetusa.

No reakcije iz Sjeverne Irske nešto su drugačije. Predstavnici stranke Saveza, Sinn Feina i Socijalno-demokratske i radničke stranke odmah su zatražili izmjenu legislative u Sjevernoj Irskoj dok je DUP ostao pri pro-life poziciji. 

Liderica DUP-a, Arlene Foster izjavila je kako rezultati “republikanskog” (kako u Sjevernoj Irskoj nazivaju Irsku) referendum nema nikakav utjecaj na zakone Sjeverne Irske. 

''DUP je pro-life stranka i mi ćemo nastaviti braniti tu poziciju. To je izrazito osjetljivo pitanje, ne te vrste da bi ljudi zbog njega slavili na ulicama'', prenosi Fosterine riječi Belfast Telegraph.

"Sve oči sada uprte u Sjevernu Irsku"

Michelle O'Neill, liderica Sinn Feina u Sjevernoj Irskoj, rekla je kako ta zemlja zaostaje po pitanju brojnih ljudskopravaških tema.

No predsjednica Sinn Feina Mary Lou McDonald, koja je rezultate referenduma pobjedonosno dočekala u svom Dublinu, kazala je kako ne želi da Westminster donosi legislative o abortusu u Sjevernoj Irskoj te da vjeruje kako će tamošnje žene moći putovati u Irsku da bi pobacile. 

Liderica stranke Saveza Naomi Long rekla je kako su ''sve oči sada uprte u Sjevernu Irsku'' te dodala kako ne misli da je prihvatljivo da tamošnje žene zaostaju za ostatkom otoka.

Colum Eastwood, lider Socijalno-demokratske i radničke stranke, koja je tradicionalno bila protiv abortusa, no ovog mjeseca je dozvolila svojim članovima da o ovim pitanjima glasaju po savjesti, istaknuo je potrebu za promjenom.

Poziv za promjenom legislative u Sjevernoj Irskoj proširio se i društvenim mrežama.

Feministička grupa Rosa and Women objavila je kako će sljedeći tjedan donijeti Bus4Choice (Autobus za izbor) s namjerom da ignoriraju sjevernoirski zakon. U ovoj akciji namjeravaju ženama donijeti abortivne pilule jer je prema tamošnjim zakonima legalna kupovina ovih tableta, no ne i njihova konzumacija.

Namjeravaju posjetiti sud u Belfastu te urede prominentnih pro-life organizacija, a zatim će se uputiti u Derry gdje je najavljeno okupljanje sindikalista i aktivista koji podupiru pravo žena za pobačaj.

Aktivistkinje Saveza za izbor upozorile su i na neke od pozitivnih učinaka koje će irski referendum imati na Sjevernu Irsku kao što je jeftiniji put za žene koje se odluče na abortus, činjenicu da Sinn Fein kao druga po veličini stranka mijenja svoju poziciju po ovom pitanju te da će ostale 32 stranke morati slijediti taj smjer.

''Trebamo odmah zakone i to da Westminster radi svoj posao te podrži narod u ostvarenju pristupa abortusu, a ne političare Sjeverne Irske'', poručile su aktivistkinje iz Saveza za izbor u priopćenju pod nazivom ''Ireland, you absolute legend".

Pročitajte više